Tudomány

Forradalmi módszert találtak a fogzománc regenerálására

A Londoni Mária Királyné Egyetem (Queen Mary University of London, azaz QMUL) munkatársai olyan módszert dolgoztak ki, mellyel mineralizálódott anyagokat tudnak létrehozni. Az anyagok alkalmasak lehetnek a kemény szövetek, például a fogzománc helyreállítására.

A fog külső részén található zománc a test legkeményebb szövettípusa. A zománc teszi lehetővé, hogy fogaink a harapások, a savas ételek és italok, illetve az extrém hőmérséklet ellenére életünk nagy részében egészségesek maradjanak.

Bár a zománc egyedi szerkezetének köszönhetően védelmet nyújt a fogaknak,

ha egyszer megsérül, képtelen regenerálódni.

A probléma a becslések alapján a populáció mintegy 50 százalékát érinti. Éppen ezért a szakértők régóta igyekeznek olyan módszert kidolgozni, mellyel helyreállítható a sérült zománc.

Szakértők egy csoportja most új eljárást talált a zománcszerű anyagok létrehozására – írja a QMUL oldala. A kutatók úgy vélik, hogy az új anyagokat számos fogászati probléma, például a fogszuvasodás és a fogérzékenység kezelésére is felhasználhatóak.

Sherif Elsharkawy, a QMUL munkatársa és az új tanulmány első szerzője szerint az új eredmények azért izgalmasak, mert a mineralizációs eljárás egyszerűsége és sokoldalúsága miatt lehetőséget teremt a fogszövetek kezelésére és regenerálására. A módszerrel többek közt olyan kötéseket is létrehozhatnak, amelyek a fogakra erősítve mineralizálódnak, beszivárognak, és védik a fogat az érzékenységtől.

A forradalmi eljáráshoz olyan fehérjére van szükség, amely képes kiváltani és szabályozni az apatit nanokristályok fejlődését. Ehhez hasonlóan alakul ki a zománc is a szervezetben.

Az anyagtudomány egyik legfontosabb célja, hogy a természettől tanulva olyan hasznos anyagokat fejlesszenek ki, amelyek a molekuláris építőkockák precíz ellenőrzésén alapulnak

– nyilatkozta Alvaro Mata, a csapat tagja. A szakértő hozzátette, kulcsfelfedezésük az, hogy a rendezetlen fehérjék miként használhatóak fel a mineralizáció irányítására.

A friss eredmények segíthetnek a kemény szövetek, például a zománc, a dentin vagy a csont gyógyításában. Az új eljárás egészségügyi alkalmazása előtt természetesen további kutatásokra lesz szükség.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik