Tudomány

Magyar feltaláló nyerte Az Év Innovátora díjat

Magyar feltaláló nyerte a brüsszeli Európai Üzleti Csúcstalálkozón (European Business Summit) átadott Az Év Innovátora díjat. Imre Krisztián az elismerést egy gépi látást alkalmazó okosszemüveg megálmodásáért kapta meg.

Az Európai Üzleti Csúcstalálkozón idén adták át először Az Év Európai Vezetői díjakat, így Az Év Innovátora díjat is, melyet Imre Krisztiánnak, az EVA Vision alapító ügyvezetőjének ítéltek oda.

Az EVA (Extended Visual Assistant) egy mobiltelefonhoz csatlakoztatható okosszemüveg, amely mesterséges intelligencia segítségével dolgozza fel a környezet információit, majd ezekről élőszóban tájékoztatja a viselőjét

– nyilatkozta Imre Krisztián.

A Vakok Európai Szövetsége (European Blind Union) szerint Európában közel 30 millió vak és látássérült ember él.

A látáskorlátozottak durván 30 száaléka sajnos el sem hagyja az otthonát segítség nélkül, miközben a szociális segítők száma egyre csökken, és sajnálatosan a vakvezető kutyák kiképzése sem tud megoldást adni a tömeges igényre.

– mondta Imre Krisztián.

A szakértő hozzátette, éppen ezért olyan megoldásban gondolkodtak, amely bárki számára segítséget nyújthat a beltéri és kültéri tájékozódásban. Az eszköz megalkotásával az volt a céljuk, hogy azokat a tárgyakat és mindennapi helyzeteket is felismerhetővé tegyék, amelyek tapintás vagy hallás útján nem érzékelhetőek.

Forrás: EVA Vision

Jelenleg a szoftver- és hardverfejlesztés egyszerre halad. Imre Krisztián szerint a fejlesztéshez nagyban hozzájárul a Bay Zoltán Kutatóintézet VUK projektjével történő együttműködés. A program célja egy olyan magyar, angol és német nyelvű térinformációs rendszer létrehozása, amely a beltéri navigációt és közlekedést segíti.

A mostanihoz hasonló elismerések és bemutatkozási lehetőségek így abban nyújtanak segítséget, hogy bővítsük kapcsolati rendszerünket és a finanszírozási forrásokat az eszköz továbbfejlesztéséhez és teszteléséhez

– emelte ki Imre Krisztián.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik