Tudomány

Napi Doodle: a pH fogalmának létrehozóját ünnepli a Google

Május 29-én a Google Alfonsina Storni költőnő mellett a pH fogalmának bevezetőjét, Søren Peter Lauritz Sørensent is ünnepli. Sørensen 1868. január 9-én született a dániai Havrebjergben. Egyetemi évei kezdetén orvostudománnyal akart foglalkozni, egy oktatója hatására viszont a kémia mellett döntött.

A tudós 1901–1938 között irányította a neves koppenhágai Carlsberg Laboratóriumot – az 1875-ben alapított intézményben biokémiai kutatások folytak. A laboratóriumban dolgozva kiemelten foglalkozott azzal, hogy miként hat a ionkoncentráció a fehérjékre.

Mivel vizsgálatai során arra jutott, hogy a hidrogénion esetében a koncentráció különösen fontos, 1909-ben bevezette a pH (pondus hidrogenii) skálát, amely alkalmas az ionok mérésére. Napjainkban a pH-val a különböző oldatok, például az italok és ételek kémhatását (azaz savasságát vagy lúgosságát) mérik.

Søren Peter Lauritz Sørensen Forrás: Google

A Sørensen tiszteletére készített logó számos országban, például az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Kolumbiában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Romániában, Indiában, Japánban és Ausztráliában jelenik meg a Google főoldalán. Igaz, a Google Doodle felületén mindenki számára elérhető.

A mai második doodle több országban is megjelenik a Google kereső főoldalán – Forrás: GoogleForrás: Google

A logót pedig tényleg érdemes külön is megtekinteni, hiszen az embléma egy interaktív játék is egyben, amiben el kell döntenünk, hogy milyen kémhatásúak lehetnek az egyes figurák.

MI AZ A GOOGLE DOODLE?

A Google Doodle a Google keresőoldalán látható logó speciális, alkalmi változata. A doodle (ünnepi embléma) minden esetben valamilyen jeles vagy kifejezetten érdekes eseménynek vagy személynek állít emléket, grafika vagy mozgókép formájában, amit mindig más alkotó tervez. A speciális  alkalmakat a cég nem jelenti be előre, minden nap meglepetés, hogy mi kerül ki, ugyanakkor a Google nem készül az év minden napjára egyedi logóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik