Tudomány

Ha érdekli a Trónok harca, Árpád sírja és a kitépett nyelvű nimfa, szombatra van egy jó programunk

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Magyar Régészet Napját. Az idei rendezvénysorozat Szerepek, sorsok, életek: az ezerarcú ember tematikával lett meghirdetve.

Az idei rendezvénysorozat címe Szerepek, sorsok, életek: az ezerarcú ember. A programokon a szakértők azt fogják körbejárni, hogy a napjainkban rendelkezésre álló eszközökkel és módszerekkel – így a legújabb bioarchaeológiai, genetikai és izotópkémiai vizsgálatokkal; a táplálkozás, az életmód és az életkörülmények rekonstrukciójával; illetve a művészi ábrázolások, írásos emlékek és antropológiai adatok elemzésével – mit tud feltárni a régészet az egyének történetéből.

A május 26-án szombaton a Régészet Napja szervezői országszerte több mint 20 városban várják az érdeklődőket. A budapesti, a Magyar Tudományos Akadémia Humán Tudományok Kutatóházában megrendezett  központi programon 10-től kezdődnek majd az előadások, melyeket négy nagyobb csoportba osztottak be:

  • „Archeo-celebek”: sztárok múlt időben
  • A múlt arcai: eltemetett történetek
  • Koponyákkal suttogók: antropológusok akcióban
  • Tapintható múlt: interaktív programok gyermekeknek és felnőtteknek

Az előadások főként ókori tematikájúak lesznek, de őskori és középkori témakörökkel foglalkozó programokkal is készülnek a szakértők.

A rendezvénysorozaton többek közt a római kori mágiáról, Árpád fejedelem sírjának kutatásáról, Seuso személyiségéről, az egri vár 1596-os ostromának alakjairól és az őskori íjról hallgathatnak meg előadásokat az érdeklődők.

A 2018-as Régészet Napjával kapcsolatos további információkért látogasson el a rendezvény oldalára.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik