Tudomány

Rengeteg kannabisz nőtt Európában az őskor alatt

Egy új kutatás szerint egykor igen gyakori volt Európában a magas THC-tartalmú hasznos kender (Cannabis sativa). A faj azonban már azelőtt eltűnt a kontinensről, hogy megindult volna a növénytermesztés.

A John McPartland, a Vermonti Egyetem munkatársa által vezetett csapat a Vegetation History and Archaeobotany folyóiratban ismertette eredményeit – írja az IFLScience.

A vizsgálat során a szakértők 500 európai lelőhelynél begyűjtött pollenmintákat elemeztek. A minták 8500-1200 évesek voltak. A kutatók az elemzés során arra jutottak, hogy a hasznos kender igen elterjedt lehetett a földrészen a kőkorszak alatt.

Az új felfedezés ellentmond annak az elméletnek, mely szerint a kender valahol Közép-Ázsiában, a mai Mongólia és Dél-Szibéria területén fejlődött ki.

A szakértők napjainkban úgy vélik, hogy a kannabiszt először Ázsiában fogyasztották kábítószerként több ezer évvel ezelőtt. A marihuánát feltételezhetően orvosi és vallási célokra egyaránt felhasználták.

Azóta a marihuána Afrikában és Európában is elterjedt,

a vikingek például előszeretettel szívtak, hogy enyhítsék a fogfájást és a szülés fájdalmait.

A kannabisz utoljára Amerikába érkezett meg, itt csak a 20. században kezdték el használni a kábítószert.

A korábbi kutatások során problémát okozott a komló- és a kenderpollenek megkülönböztetése. Az újabb vizsgálatot végző szakértők azonban úgy vélik, sikerült megoldaniuk a problémát.

10000-7500 évvel ezelőtt az európai táj fokozatosan átváltozott: a hőmérséklet emelkedésével a korábbi sztyeppe erdőséggé alakult. Mivel a komló inkább a melegebb, fás területeket, a kender pedig a hűvösebb, füves régiókat szereti, a környezeti átalakulás előtt főként kender, utána pedig komló nőhetett a kontinensen.

McPartland szerint a rendelkezésre álló megkövesedett pollenek azt mutatják, hogy nem termesztettek kendert az őskori európaiak. Az adatok alapján a növény már azelőtt eltűnt a földrészről, hogy megindult volna a földművelés. Ettől függetlenül a kőkoriak ismerhették a kender bizonyos hatásait.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik