Nagyvilág

Óriási csata a világ legértékesebb hajóroncsáért

Kolumbia magának akarja a partjai közelében az angol hadiflotta által 1708-ban elsüllyesztett San José nevű spanyol vitorlás roncsát nemesfém-rakományával együtt - jelentette ki Juan Manuel Santos kolumbiai elnök.

A törvényeket tiszteletben tartva megszerezzük a San Josét

– ígérte egy tengeri kutatóintézet megnyitóján mondott beszédében Santos.

Ez inkább régészeti és tudományos, mint kereskedelmi projekt

– tette hozzá.

A kolumbiai elnök tavaly decemberben jelentette be a roncs megtalálását. A hajó aranyból és más nemesfémből álló rakományát 1980-ban 10 milliárd dollárra (2785 milliárd forint) becsülték a dokumentumokban, melyeket a kolumbiai kulturális miniszter adott ki.

A San José egyike volt a spanyol armada legnagyobb hajóinak, mielőtt elsüllyesztették 1708. június 7-én éjjel a Rosario-szigeteknél, Cartagena városa közelében a brit flotta elleni csatában. Tavalyi felfedezését megelőzően a hadihajót és kincsét hosszú ideig sikertelenül keresték.

A roncs és rakománya jogvita tárgyát képezi Kolumbia, Spanyolország és egy amerikai cég között, amely több millió dollárt fektetett a maradványok megtalálásába.

Madrid a követelésben felhívja a figyelmet arra, hogy a hajó annak idején spanyol zászló alatt közlekedett, ezért az erre vonatkozó ENSZ-egyezményre hivatkozik. Ezt az egyezményt viszont Kolumbia nem ratifikálta. A Sea Search Armada amerikai cég pedig már 1982-ben azt állította, hogy megtalálta a San José roncsait, de ezt nem tudta alátámasztani. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik