Tudomány
Clear Lake, 2018. április 5.
Sertések egy észak-iowai farmon, Clear Lake-ben 2018. április 5-én. (MTI/EPA/Craig Lassig)

Ukrajna felől is bejutott a vírus

24.hu
24.hu

2018. 05. 17. 11:04

Újabb vaddisznóból mutatták ki az afrikai sertéspestist, most Tiszakerecseny község mellett, közvetlenül az ukrán határnál.
Korábban a témában:

Az afrikai sertéspestis (ASP) hivatalosan április végén jelent meg Magyarországon, eddig Heves megyében mutatták ki a vírust hét vaddisznóban. A betegség emberre nem veszélyes, de sertések közt gyorsan terjed, óriási gazdasági károkat képes okozni. Védőoltás nincs ellene, mint ahogy gyógyszer sem, az egyetlen lehetőség ASP felbukkanása esetén a teljes, potenciálisan érintett állomány leölése, vaddisznóknál a jelentős ritkítás.

A kór Heves megyei megjelenésére még nincs hivatalos magyarázat, a nyomozás folyamatban van, előzetes információk szerint szennyezett élelmiszerrel jutott a vaddisznók elé. Itt írtunk erről:

Tényleg eldobhatták a veszélyes vírust Hevesben
Meglehet, Nagy István agrárminiszter-jelölt a sertéspestis érkeztének módját eltalálta: valaki eldobhatott valamit, amit nem is lett volna szabad behoznia az országba.

Kárpátaljáról jöhetett a disznó

Az eddigi tapasztalatok szerint – ha az emberi tényezőt kihagyjuk – a sertéspestis évi 50-100 kilométert terjed a fertőzött vaddisznók miatt, ezért keletről, a fertőzéssel már régóta küzdő Ukrajna és Románia felől vártuk felbukkanását, hiszen a vad mozgását nem állítja meg az államhatár. Hivatalosan ez most történt meg:

A betegség jelenlétét egy elhullottan, a Nyírerdő Zrt. vadászterületén talált vaddisznóból származó mintában mutatta ki 2018. május 16-án, azaz tegnap a Nébih laboratóriuma, a járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van.

A legvalószínűbb, hogy Kárpátaljáról, a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra a fertőzés

– áll a hivatal közleményében.

Forrás: Google Maps

Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos – a Heves megyei esethez hasonlóan –minden szükséges intézkedést elrendelt. Ezek közé tartozik többek között, hogy kijelölték a fertőzött, valamint azon belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet. Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató található a Nébih honlapján.

Tennivalók

Az ASP jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik. A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet.

  • A járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének meggátlása érdekben:
  • Meg kell akadályozni, hogy a házi sertések vaddisznóval érintkezzenek.
  • A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal („moslékkal”) tilos takarmányozni.
  • Fontos, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot.

Az állategészségügyi hatóság, az országos főállatorvos utasítására, kiemelten ellenőrzi a komoly kockázatot jelentő élőállat szállításokat is. Az utóbbi időszakban 10 ellenőrzés alkalmával mintegy 1.000 malacot kellet leölni, mert nem volt megállapítható a származásuk, az állategészségügyi állapotuk.

Az afrikai sertéspestisről szóló részletes összefoglalónkat itt olvashatja:

Kisherend, 2012. március 30.
Süldők a Hoffman és Társa Kft. sertéstelepén, a Baranya megyei Kisherenden.
MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
Hello, röfik: veszélyben a teljes magyar sertésállomány
Több jel utal arra, hogy a sertéspestis régebben megjelent Magyarországon, noha a hatóság tagadja ezt. Ám nehezen elképzelhető, hogy a betegség megállt a magyar határnál. Az, hogy eddig nem volt regisztrált eset a Fidesz-közeli vállalkozóknak is jól jött.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Craig Lassig)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

2018.12.07. Semmelweis Budapest Award.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.