Tudomány

Kényelmetlenül közel fog elhaladni egy idegen csillag a távoli jövőben

24.hu
24.hu

2018. 05. 10. 12:51

A kutatók egy ideje tudják, hogy lassan, de biztosan közeledik a Nap felé egy másik csillag, a Gliese 710. Egy új kutatás a közelmúltban felfedte, hogy az érintett objektum a vártnál hamarabb érheti el rendszerünket, ráadásul közelebb is haladhat majd el.
Korábban a témában:

A 0,6 naptömegű Gliese 710 valamivel több mint 1 millió év múlva rendkívül közel jár majd a Naphoz – írja az IFLScience. Az objektum ekkor a Naprendszer legkülső tartományán, az Oort-felhőn is jóval belül lesz.

Hogy a csillag jelenléte milyen hatással fog járni, nem tudni pontosan, de lehetséges, hogy a gravitációja miatt elindulnak majd a rendszer belseje felé a külső régiókban található üstökösök.

2016-ban Filip Berski és Piotr Dybczyński az Európai Űrügynökség Gaia űrtávcsövének segítségével pontosítani tudta a korábbi előrejelzéseket. Akkor a szakértők arra jutottak, hogy a csillag 1,35 millió év múlva lesz a legközelebb, ekkor 0,25 fényévre fekszik majd a Naptól.

A közelmúltban két kutató egy újabb adathalmazt elemezve még finomabb becslést adott. Új tanulmányukban Raul de la Fuente Marcos és Carlos de la Fuente Marcos, a Madridi Egyetem munkatársai azt írják, az objektum a véltnél jóval hamarabb és jóval közelebb fogja megközelíteni a Napot.

A szakértők úgy vélik, hogy a Gliese 710

1,29 millió év múlva mintegy 0,07 fényévre járhat majd csillagunktól.

A kutatók szerint az objektum valószínűleg nem lesz gravitációs hatással a helyi bolygókra, de az üstökösök révén így is befolyásolhatja a Naprendszer belsejét.

A szakértők vizsgálatuk során egy 70 000 évvel ezelőtt történt hasonló elhaladást is tanulmányoztak. Akkor egy vörös törpe, Scholz csillaga haladt át az Oort-felhőn.

A Gliese 710 jelenleg nagyjából 62 fényévre helyezkedik el a Naptól, így egyelőre nem mérhető a gravitációjának hatása.

(Kiemelt kép: NASA)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.