Tudomány
Dead Sea Scrolls, Qumran Caves Scrolls, manuscripts found in the Qumran Caves near the Dead Sea in Israel

Rejtett szövegeket találtak a holt-tengeri tekercsek töredékein

24.hu
24.hu

2018. 05. 04. 08:07

Az Izraeli Régiségek Hatósága bejelentette: egy infravörös vizsgálat során korábban ismeretlen szövegrészleteket fedeztek fel a holt-tengeri tekercsek néhány töredékén.
Korábban a témában:

A Holt-tenger nyugati partján, a Kumráni-hegységben az 1850-es években kezdődtek meg a régészeti feltárások, az első holt-tengeri tekercset azonban egy beduin találta meg 1946-ban. Az elkövetkező évtizedben a szakértők összesen 11 barlangot és több mint 900 vallásos iratot és szövegtöredéket azonosítottak. 2017-ben a kutatók egy 12. barlangot is felfedeztek, melyben korábban tekercseket őrizhettek.

A tekercsek a Tóra öt könyvének – Mózes első, második, harmadik, negyedik és ötödik könyvének – másolatait, a 24 könyvből álló héber kánon részleteit, illetve nem kanonikus spirituális vagy oktató célú szövegeket tartalmaznak. A tekercsek az időszámítás előtti 3. és az időszámítás szerinti 1. század között születtek.

A szakértők évtizedeket töltöttek a szövegek vizsgálatával, az iratok pedig nagyban hozzájárultak a judaizmus korabeli fejlődésének megértéséhez.

Cave where the famous Isaiah scroll was found in Qumran, Israel.
Megfejtették az egyik utolsó holt-tengeri tekercset
A szöveget az írnok titkosírással készítette.

Mivel a tekercsek igen töredékesen maradtak fenn, az azokat őrző Izraeli Régiségek Hatósága (IAA) nem adhatja ki őket a kutatóknak. Ehelyett a szervezet nekilátott az iratok digitalizálásának, a tekercsek másolatait pedig egy online könyvtárban teszik közzé.

A digitalizálási folyamat során az IAA egyik munkatársa, Oren Ableman a 11-es barlangból származó töredékekkel dolgozott. A kutató a darabkák infravörös vizsgálata során észrevette, hogy felszínükön szabad szemmel nem látható betűk vannak – írja az IFLScience.

A töredékek alaposabb elemzése felfedte, hogy az egyik irat a Templomtekercs egyik másolata. A szöveg azt mutatja be, hogy Isten szerint miként kell templomot építeni, megszervezni, tisztán tartani és szertartásokat folytatni benne.

Ezt megelőzően a kutatók csupán a Templomtekercs két másolatát ismerték a holt-tengeri tekercsek között.

Ableman emellett a Zsoltárok-tekercs darabkáit is azonosította. Az iratban a Zsoltárok könyve 147. fejezet 1. verse található, a szövegváltozat viszont rövidebb a korabeli vallásos könyvekben olvasható verzióknál.

Egy harmadik töredékes tekercs paleohéber betűket tartalmaz, szövegét pedig egyelőre egyetlen ismert tekercshez sem tudták kötni.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.