Tudomány

Üzenetet küldtek a NASA első mélyűri miniműholdjai

A NASA a hétvégén fogta az első CubeSat típusú mélyűri műholdjainak rádiójeleit. A mérnökök az elkövetkező időszakban több ellenőrzést is végre fognak hajtani az apró űreszközökön, mielőtt elindulnának mélyűri útjukra.

A Mars Cube One (MarCO) két aktatáska-nagyságú műhold, amelyeket a NASA az InSight leszállóegységet követően indított el vasárnap – számol be a Phys.org. Az InSight a tervek szerint a Mars felszínén landol majd, hogy tanulmányozza a vörös bolygó belsejét.

A két MarCO a Marsig fogja követni az InSightot. A szakértők az űreszközök segítségével szeretnék felmérni a miniatűr műholdak technológiáját. A CubeSatokat úgy programozták, hogy napelemeik kibontása után több alkalommal is képesek legyenek visszajelzéseket küldeni.

A MarCO-A és a B is azt üzente: »Polo«. Ez annak a jele, hogy a kis műholdak élnek, és jól vannak

– nyilatkozta Andy Klesh, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa és a küldetés vezető mérnöke.

Ahhoz, hogy a két MarCO üzenetet küldhessen, rengeteg lépést kell maguktól végrehajtaniuk: elegendő energiát kell megtakarítaniuk a napelemek kibontásához, stabilizálniuk kell a helyzetüket, a Nap felé kell fordulniuk, és be kell kapcsolniuk a rádiójukat.

Az elkövetkező hetekben a szakértők több tesztet is elvégeznek. Ha a műholdak túlélik a sugárzást, és az elvárásnak megfelelően teljesítenek, elindulhatnak a Mars felé. Az égitesthez az InSight novemberi landolásakor érkezhetnek meg. A műholdak képesek lesznek fogni a leszállóegység jelét, amíg az végrehajtja a rendkívül rázós landolást. A leszállást a Mars Reconnaissance Orbiter szonda is közvetíti majd.

A CubeSatok olyan kockaszerű műholdak, melyeket eredetileg azért találtak fel, hogy a mérnökhallgatók létrehozásukkal gyakorolhassák a műholdak tervezését. Napjainkra a technológia fontos eszközzé vált az űrkutatásban.

A NASA a MarCO-missziót arra használja fel, hogy különböző kísérleti rendszereket teszteljen. A mérnökök rengeteg időt töltöttek azzal, hogy ellenállóvá tegyék a miniatűr műholdakat, és hogy képesek legyenek közvetíteni az InSight leszállását. A valódi cél azonban az, hogy kiderítsék, miként alkalmazhatnák a CubeSat technológiát a mélyűri küldetések során.

(Kiemelt kép: NASA/JPL-Caltech)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik