Tudomány

Középkori feljegyzések igazolhatják a kilencedik bolygó létezését

24.hu
24.hu

2018. 05. 04. 14:57

Valahol a Naprendszer peremén egy hatalmas égitest, a feltételezett kilencedik bolygó várhat felfedezésre. Az elmúlt években egyre több, az objektum létezését igazoló adatot találtak, a közelmúltban pedig újabb potenciális bizonyítékra bukkantak.
Korábban a témában:

A belfasti Queen’s University két kutatója abban bízik, hogy középkori pergamentekercsek és faliszőnyegek segítségével igazolhatják a kilencedik bolygó létezését – írja az Live Science. Az érintett források mind üstökösök megfigyeléséről számolnak be.

Bővelkedünk az óangol, óír, latin és orosz nyelvű, üstökösöket leíró középkori feljegyzésekben, amelyeket régóta figyelmen kívül hagynak

– mondta Marilina Cesario, a projekt vezetője. A szakértő hozzátette, a középkori embereket hozzánk hasonlóan lenyűgözte az égbolt.

Mivel az érintett források általában pontos dátumokat tartalmaznak, vizsgálatuk igen hasznos lehet a modern csillagászat számára.

Ha létezik a kilencedik bolygó, tíz földtömegű lehet, és a Naprendszer szélén helyezkedhet el. A kutatók azért gyanakodnak arra, hogy az égitest létezik, mert a Neptunusz pályáján túl fekvő Kuiper-övben több gravitációs jelenség is erre utal. Magát az objektumot ugyanakkor még nem sikerült meglelni.

Pedro Lacerda, a Queen’s University munkatársa szerint

a középkori feljegyzések újabb eszközt jelenthetnek a keresésben.

A kutató úgy véli, hogy számítógépes szimulációk segítségével meghatározhatnák, hogy az ismert üstökösök mikor voltak láthatóak a középkor során.

A szakértők kétféle szimulációt hoznának létre: az egyikben a virtuális Naprendszerben a kilencedik bolygót is szerepeltetnék, a másikban viszont nem. Ha előbbi modell illeszkedne jobban a középkori megfigyelésekhez, úgy a szimuláció újabb bizonyíték lehetne a feltételezett kilencedik bolygó létezésére.

(Kiemelt kép: Caltech/R. Hurt (IPAC))

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.