Tudomány

Kiiktathatja Tokiót Japán szent hegye

A japán fővárostól 100 kilométerre szunnyadó Fudzsi kitörése hamuesővel szórná be és bénítaná meg Tokiót.

A japán kormány tanulmányt rendelt a jelenleg inaktív vulkán, a Fudzsi esetleges kitörésének hatásairól, hogy ennek nyomán készülhessen fel az adott esetben szükséges intézkedésekre. A jelentés több forgatókönyvet vázol fel, végeredményként pedig azzal számol, hogy néhány hét alatt 10 centiméteres hamuréteg boríthatná be Tokiót, járhatatlanná téve a 9 milliós nagyváros utcáit, megbénítva a közlekedést, a szállítást, beleértve a lakosság élelemmel való ellátását.

Csak a mikor kérdéses

De már ennél kevesebb is komoly gondokat okozna:

  • Fél centiméternyi hamu motorhibákat idézne elő az autókban, és egészségügyi problémákat is okozna, főleg a szemben és a tüdőben.
  • Egy centimétert meghaladó hamuréteg tömeges áramszünetet okozhatna, és eltömíthetné a szennyvíztisztítókat.

A kormány korábban 2500 milliárd jenre (6000 milliárd forint) becsülte az esetleges vulkánkatasztrófa okozta károkat.

A Fudzsi egy fiatal vulkán, nem lenne meglepő, ha bármikor a közeljövőben működésbe lépne

– idézi az MTI Nagao Tosijaszut, a Tokai Egyetem földrengéskutató intézetének igazgatóját.

Veszélyes terület

A történelmi feljegyzések szerint a Fudzsi legalább 10 nagy kitörést produkált 781 óta. A legutóbbi, 1707-es kitörés óta több mint három évszázad telt el, és az 1960-as évek óta nem mutatja jelét semmiféle vulkáni aktivitásnak.

A csendes-óceáni úgynevezett tűzgyűrűn fekvő Japánban 110 aktív vulkán található, ezek közül 47-et napi 24 órán át tartanak megfigyelés alatt. A Kuszacu-Sirane vulkán januári kitörésekor egy ember (egy katona) meghalt, tizenöten – gyakolatozó katonák és síelők – megsebesültek.

Az elmúlt évszázad legsúlyosabb vulkánkitörése 2014 szeptemberében történt, amikor az Ontake-tűzhányó ébredt fel álmában és oltotta ki 63 ember életét.

 

(Kiemelt kép: TAKEHIKO SUZUKI / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik