Hiába Magyarország ellenszavazata, védelmet kaptak a méhek az EU-tól

Az Európai Unió tagországainak többsége megszavazta három rovarölő szer használatának gyakorlatilag teljes körű tilalmát. Az érintett szerek komoly fenyegetést jelentenek a beporzókra, így például a méhekre. Csupán négy ország szavazott a tilalom ellen, többek közt Magyarország is.
Kapcsolódó cikkek

A három méhgyilkos neonikotinid betiltása mellett tizenhat, ellene pedig csupán négy ország, így Csehország, Dánia, Magyarország és Románia szavazott – áll a Greenpeace Magyarország közleményében. Nyolc tagállam a tartózkodást választotta.

Üdvözöljük, hogy az európai uniós tagállamok túlnyomó többsége végre belátta: a beporzók védelme érdekében egyértelmű, hogy be kell tiltani a méhgyilkos vegyszereket. Felháborítónak tartjuk, hogy miután tudományos bizonyítékok és a terepi vizsgálatok is bizonyítják, hogy nincs szükség ezekre a méhgyilkos vegyszerekre, a magyar kormány mégis ellenezte ezek betiltását

– nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. Simon Gergely hozzátette, céljuk az, hogy hazánk is elinduljon a lakosságot és az élővilágot is védő gazdálkodás felé.

Magyar támogatással hagyja az EU tömegesen pusztulni a méheket
Ha a beporzó rovarok hirtelen eltűnnek, annak beláthatatlan gazdasági és ökológiai következményei lennének. A vegyipari cégek lobbitevékenysége viszont igen hatékony.

A méhek és más beporzó rovarok elengedhetetlen szerepet játszanak a növények szaporodásában, és így a mi életünkben is.

Beporzók nélkül terményeink mintegy harmadát kellene kézzel beporozni, haszonnövényeink 75 százalékának pedig csökkenne a terméshozama.

2013-ban az Európai Unió két neonikotinoid részleges tilalmát rendelte el a méhek számára vonzó termények, így a repce, a kukorica és a napraforgó esetében. Az április 27-i döntés a korábbi tilalmat terjeszti ki minden szabadföldi alkalmazásra, és csak állandó üvegházakban engedélyezi az érintett szerek használatát.

Az elmúlt években egyre több kutatás igazolta, hogy bizonyos mezőgazdasági vegyszerek komoly fenyegetést jelentenek a beporzókra. Az adatok alapján ráadásul a rovarirtók ételeinkben is megjelenhetnek. Bár születtek már elképzelések arra vonatkozóan, hogy miként pótolhatnánk a beporzók munkáját, a rovarok eltűnése valószínűleg olyan folyamatot indítana el, amely ellen nem tehetnénk semmit.

Éppen ezért a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha sikerülne visszaszorítani a veszélyes vegyszerek használatát. A vizsgálatok alapján ez nem okozna visszaesést a mezőgazdaságban.

(Kiemelt kép: Thinkstock)