Gazdaság

Robotméhek segíthetnek hamarosan a beporzásban

Elég sok vészjósló hír volt mostanában arról, milyen katasztrofális következményei lehetnek annak, ha a méhek kipusztulnak. Márpedig pusztulnak, folyamatosan.

Nagy lehet itt a baj: nem csak a méhek pusztulnak
Érthetetlen okból pusztulnak világszerte a mézelő méhek, sőt nemcsak ők, hanem az összes virágot látogató rovar. Ebből pedig nagyon nagy baja származhat az emberiségnek.

És mivel a beporzás rajtuk múlik, ez elég nagy baj lehet az egész emberiségnek. A világon minden harmadik falat élelmiszer ugyanis a méhek áldásos tevékenységének köszönhető. De mi lehet a megoldás a problémára?

A Walmart amerikai nagyvállalat speciális „beporzó drónt” szabadalmaztatott nem régiben.Nem ők az egyetlenek egyébként, akik ezzel kísérleteznek. Valahogy így fog kinézni egy robotméh:

Az önállóan repülni képes kis robotméheket érzékelők és kamerák segítik a növény megtalálásában, és ugyanúgy képesek beporozni az adott növényt, mint az élő méhek, adta hírül az Agrárszektor.

A Harvard-méhek például több trükköt is képesek végrehajtani, de még mindig nem távirányíthatók. A Walmart szabadalmában leírt robotméhek viszont rendelkeznek ezzel a képességgel, valamint a pollen automatikus felismerésére is képesek. Ez azt jelenti, hogy a méhek akár már a közeljövőben bevethetővé válnak a termőföldeken, és nemcsak laborkörülmények között dolgozhatnak.

Az önálló robotok bevonása a gazdálkodásba csökkentheti a költségeket és növelheti a mezőgazdaság hatékonyságát. A házi és a vadon élő méhek végzik a világon élő összes növényfaj 80 százalékénak beporzását, egyetlen méhcsalád 300 millió virágot poroz be naponta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik