Tudomány

„Genetikai vizsgálattal” keresik a Nap testvéreit

24.hu
24.hu

2018. 04. 23. 14:48

Egy 2013-ban indult nemzetközi projekttel a kutatók egymillió csillagot akarnak tanulmányozni a Tejútrendszerben, hogy azonosítsák a Nap testvéreit.
Korábban a témában:

A vizsgálat során a csillagok „genetikáját”, azaz az objektumokat felépítő kémiai elemeket mérik fel – számol be a Space.com. A szakértők az adatokat arra fogják felhasználni, hogy megtalálják az egyazon régióban kialakult csillagokat.

Miután az Univerzum az ősrobbanást követően formálódni kezdett, csupán két elem, a hidrogén és a hélium voltak jelen. Később aztán újabb elemek jöttek létre, melyek utóbb elősegítették a csillagok, bolygók és egyéb égitestek kialakulását.

A nemzetközi projektben a szakértők minden korábbinál több csillagban mérik fel az egyes elemek szintjét, a vizsgálatot ráadásul példátlan precizitással hajtják végre. A Galactic Archaeology with HERMES (GALAH) első adatait április 18-án hozták nyilvánosságra. A program még 2013-ban indult európai és ausztrál kutatók részvételével.

A cél az, hogy összesen több mint egymillió csillag „genetikáját” tanulmányozzák.

A szakértők eddig mintegy 340 000 tejútrendszerbeli csillag adatait mutatták be.

A kutatók az adatgyűjtéshez az Angol-Ausztrál Teleszkópra (AAT) telepített High Efficiency and Resolution Multi-Element Spectrograph (HERMES) műszert használják. Az eszköz vörös, kék, zöld és infravörös tartományban képes megfigyeléseket folytatni.

A GALAH projektben az AAT egyszerre 360 objektum fényét gyűjti, a HERMES pedig ezek fényét bontja különböző spektrumokra.

Daniel Zucker, a Macquarie-i Egyetem munkatársa szerint az egyes elemek más-más nyomokat hagynak a különböző hullámhosszokon. A „the Cannon” nevű szoftver (melyet az úttörő amerikai csillagászról, Annie Jump Cannonról neveztek el) a hasonlóságok után kutatva elemzi ezeket a jeleket.

Megnyerte a kozmikus lottót egy amatőr csillagász
Az argentin férfi olyan jelenségnek volt szemtanúja, amire a profik évtizedek óta csak vágyakoznak.

A Nap feltételezhetően egy olyan régióban alakult ki, melyben több ezer további csillag is született. A Tejútrendszerben viszont az efféle régiók általában hamar szétdarabolódnak, így nehéz megállapítani, hogy mely objektumok tartoznak egy családba.

A GALAH projekt azonban a genetikai elemzéssel segíthet a rokonok felfedezésében.

Egyetlen másik kutatás sem volt képes olyan sok elemet felmérni annyi csillagban, mint a GALAH

– mondta Gayandhi De Silva, az Ausztrál Csillagászati Obszervatórium kutatója. A szakértő hozzátette, a projekt olyan felfedezéseket tesz lehetővé, mint a galaxis eredeti csillaghalmazainak azonosítása, ide értve a Nap születési helyét is.

(Kiemelt kép: NASA/SDO/AIA/Goddard Space Flight Center)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.