Tudomány

Tele van mérgekkel a Genfi tó

A tóban lévő műanyaghulladékok nagy mennyiségű méreganyagot tartalmaznak – figyelmeztet a Frontiers in Environmental Science-ben publikált tanulmányukban.  

A Genfi Egyetem és az angliai Plymouth Egyetem kutatói csaknem háromezer, a közvélemény által kristálytisztának tartott tóból származó tárgyat vizsgáltak meg. Voltak köztük játékok, írótollak, pamutrongyok, élelmiszercsomagolások, habszivacs- és polisztiroldarabok, nagyjából hatszáz mintát röntgenvizsgálatnak is alávetettek – írja az MTI.

Tizenkilenc tárgynál mértek az európai uniós határérték feletti brómszintet és 57 tárgy esetében mutattak ki veszélyes mennyiségű kadmiumot. A hulladékok egynegyede tartalmazott ólmot, ezek közül is 65 az európai uniós küszöb feletti értéket.

A kutatók szerint a tárgyak nagy része már valószínűleg régóta úszott a vízen. Ezek a műanyaghulladékok komoly fenyegetést jelentenek a helyi vadvilágra, mivel az állatok megehetik őket, beléjük akadhatnak, vagy a mérgező anyagok károsíthatják a szervezetüket.

A kimutatott anyagok többségét ma már nem engedélyezik a műanyaggyártásban – mondta Montserrat Fillela, a tanulmány egyik szerzője, hozzátéve, hogy a műanyag rendkívül lassan bomlik le a vízben. Közelmúltbeli tanulmányok szerint nagyjából 450 évbe telik, mire egy műanyagpalack teljesen lebomlik.

Saját kupakjuk szennyezi az ásványvizeket
A palackozott vizek 93 százaléka tele van szennyezett műanyaggal, de hogyan kerül bele és mivel jár ez?

A mostani tanulmány különlegessége, hogy a Genfi-tó az első édesvizű víztömeg, amelyet ilyen típusú vizsgálatnak vetettek alá a kutatók, a műanyaghulladékok problémáját ugyanis ez idáig csupán a tengerekben és óceánokban vizsgálták.

(Kiemelt kép: Fabrice COFFRINI / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik