Tudomány

Robbanó hangyafajt fedeztek fel

24.hu
24.hu

2018. 04. 20. 15:05

Bizonyos délkelet-ázsiai hangyafajok különös védelmi mechanizmust fejlesztettek ki: a rovarok a kolóniára támadó ellenséget saját testük felrobbantásával iktatják ki.
Korábban a témában:

A robbanó hangyafajok dolgozói úgy védik a bolyt, hogy fenyegetés esetén saját testfalukat repesztik meg. A szervezetükben található mérgező folyadék így beteríti a támadót.

A tudósok korábban úgy vélték, hogy ezek a rovarok mind egyetlen fajhoz, a Colobopsis cylindricalhoz tartoznak, utóbb azonban kiderítették, hogy a csoport valójában legalább 15 eltérő fajra bontható. A közelmúltban a szakértők egy újabb fajra bukkantak – számol be a Live Science. Az Alice Laciny, a Bécsi Természettudományi Múzeum munkatársa által vezetett csapat a ZooKeys folyóiratban mutatta be az új élőlényt.

A természet öngyilkos merénylői

A tudomány számos vegyi fegyverrel rendelkező állatot ismer. Az élőlények többsége harapással, csípéssel vagy döféssel viszi be a méreganyagot, de olyan fajok is akadnak, melyek rápermetezik az áldozatra a mérget.

Az önpusztítással járó mérgezés azonban jóval ritkább az állatvilágban, egyedül a hangyáknál és termeszeknél figyelhető meg.

Az efféle önfeláldozó védekezési mechanizmust autothysisnek nevezik.

Az újonnan azonosított fajt, a Colobopsis explodenst korábban csak „sárga ragacsként” emlegették, utalva a robbanó dolgozók élénk színű testfolyadékára. A rovarok a fák lombkoronájában élnek 60 méteres magasságban. Egy-egy kolónia legalább 2500 négyzetméteren terül el, és több ezer példányt tartalmaz.

A kutatók úgy döntöttek, hogy a C. explodenst modellfajként fogják kezelni, hogy következtetéseket vonhassanak le rokonairól. A szakértők arra jutottak, hogy a rovarok különösen hajlamosak az autothysisre, amikor veszélyt észlelnek.

Az öngyilkos merénylet végrehajtásához a kisebb, steril nőstény dolgozók olyan szorosan húzzák össze potrohukat, hogy annak fala megreped. Az állatok állkapocsmirigyében termelődő folyadék így szerteszét fröcsköl.

Nem ez a C. explodens egyetlen különlegessége. A nagyobb dolgozók, melyek szintén mind steril nőstények, megnagyobbodott, pajzsszerű fejjel rendelkeznek. A rovarok fejüket arra használják, hogy fenyegetés esetén ideiglenesen eltorlaszolják a boly bejáratait.

A C. explodens egy nagyobb dolgozója (kép: Laciny et al. 2018.)

(Kiemelt kép: Laciny et al. 2018.)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.