Tudomány

Robbanó hangyafajt fedeztek fel

24.hu
24.hu

2018. 04. 20. 15:05

Bizonyos délkelet-ázsiai hangyafajok különös védelmi mechanizmust fejlesztettek ki: a rovarok a kolóniára támadó ellenséget saját testük felrobbantásával iktatják ki.
Korábban a témában:

A robbanó hangyafajok dolgozói úgy védik a bolyt, hogy fenyegetés esetén saját testfalukat repesztik meg. A szervezetükben található mérgező folyadék így beteríti a támadót.

A tudósok korábban úgy vélték, hogy ezek a rovarok mind egyetlen fajhoz, a Colobopsis cylindricalhoz tartoznak, utóbb azonban kiderítették, hogy a csoport valójában legalább 15 eltérő fajra bontható. A közelmúltban a szakértők egy újabb fajra bukkantak – számol be a Live Science. Az Alice Laciny, a Bécsi Természettudományi Múzeum munkatársa által vezetett csapat a ZooKeys folyóiratban mutatta be az új élőlényt.

A természet öngyilkos merénylői

A tudomány számos vegyi fegyverrel rendelkező állatot ismer. Az élőlények többsége harapással, csípéssel vagy döféssel viszi be a méreganyagot, de olyan fajok is akadnak, melyek rápermetezik az áldozatra a mérget.

Az önpusztítással járó mérgezés azonban jóval ritkább az állatvilágban, egyedül a hangyáknál és termeszeknél figyelhető meg.

Az efféle önfeláldozó védekezési mechanizmust autothysisnek nevezik.

Az újonnan azonosított fajt, a Colobopsis explodenst korábban csak „sárga ragacsként” emlegették, utalva a robbanó dolgozók élénk színű testfolyadékára. A rovarok a fák lombkoronájában élnek 60 méteres magasságban. Egy-egy kolónia legalább 2500 négyzetméteren terül el, és több ezer példányt tartalmaz.

A kutatók úgy döntöttek, hogy a C. explodenst modellfajként fogják kezelni, hogy következtetéseket vonhassanak le rokonairól. A szakértők arra jutottak, hogy a rovarok különösen hajlamosak az autothysisre, amikor veszélyt észlelnek.

Az öngyilkos merénylet végrehajtásához a kisebb, steril nőstény dolgozók olyan szorosan húzzák össze potrohukat, hogy annak fala megreped. Az állatok állkapocsmirigyében termelődő folyadék így szerteszét fröcsköl.

Nem ez a C. explodens egyetlen különlegessége. A nagyobb dolgozók, melyek szintén mind steril nőstények, megnagyobbodott, pajzsszerű fejjel rendelkeznek. A rovarok fejüket arra használják, hogy fenyegetés esetén ideiglenesen eltorlaszolják a boly bejáratait.

A C. explodens egy nagyobb dolgozója (kép: Laciny et al. 2018.)

(Kiemelt kép: Laciny et al. 2018.)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.