Tudomány

Arnold Schwarzeneggerről neveztek el egy új légyfajt

A közelmúltban azonosított rovar a világ legkisebb légyfaja. Az élőlényt nem véletlenül nevezték el az osztrák származású színész-politikusról: a faj mellső végtagjai olyanok, mintha izmoktól dudorodnának.

Az új jövevényt az Amazonas-medence brazíliai részén fedezte fel Brian Brown, a Los Angeles Megyei Természettudományi Múzeum munkatársa – számol be az IFLScience. Az apró élőlény testhossza csupán 0,395 milliméter.

Brown szerint a rovar a legkisebb ismert légyfaj, így elsőre furcsa lehet, hogy a meglehetősen nagydarab Arnold Schwarzeneggerről nevezték el. A név valójában a rovar izmosnak tűnő végtagjaira utal.

Amint megláttam ezeket a dudorodó lábakat, tudtam, hogy Arnoldról kell elneveznem

– mondta Brown. A szakértő hozzátette, Schwarzenegger egy fontos kulturális ikon és politikai figura, önéletrajza ráadásul arra sarkalta Brownt tinédzser korában, hogy edzeni kezdjen.

Az új fajt egyetlen nőstény példány alapján ismerik. Az egyed kis mérete miatt majdnem elkerülte a kutatók figyelmét. Az élőlényt, a Megapropodiphora arnoldit a Biodiversity Data Journal folyóiratban mutatták be.

Kép: Tyler Hayden

Schwarzeneggerhez hasonlóan az M. arnoldi is igen érdekes.

Míg mellső lábai meglepően nagyok, középső és hátsó végtagjai gyengék, szárnyai pedig elcsökevényesedtek. Brown a faj különleges testfelépítése miatt úgy véli, hogy az élőlény egy parazitoid, azaz olyan parazitaszerű létforma, amely elpusztítja a gazdaszervezetet. A légy valószínűleg hangyákat vagy termeszeket támad meg.

Nem az M. arnoldi az egyetlen állatfaj, melyet egy amerikai politikusról neveztek el. Korábban mi is beszámoltunk már a Neopalpa donaldtrumpi, illetve a Zasphinctus obamai felfedezéséről.

(Kiemelt kép: Brian Brown)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik