Tudomány
Raven on a tree stump

Gravitációs hullámoknak nézték a szomjas hollókat

24.hu
24.hu

2018. 04. 20. 10:03

Egy gravitációs hullámok kutatásával foglalkozó csoport bizarr mérési hibát fedezett fel adathalmazában. A szakértők először úgy hitték, hogy valamilyen izgalmas jelenség nyomára bukkantak, utóbb azonban kiderült, hogy csak néhány madár zavarta meg a műszereket.
Korábban a témában:

Különös radarjeleket, úgynevezett rövid időtartamú kitöréseket észleltek a LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) hanfordi obszervatóriumában – írja a Live Science. A kutatók először úgy vélték, hogy valami különleges esemény jeleit érzékelték, később azonban kiderült, hogy csak mérési hibával van dolguk.

A szakértők ugyanis felfedezték, hogy a gamma-kitörésnek vélt jeleket valójában szomjas hollók okozták.

A madarak az obszervatóriumba vezető csövekről csipkedték le a jeget,

a zajokat pedig a műszerek is fogták. Az észlelés azután történt, hogy a kutatók eldöntötték, hogy növelik a hanfordi létesítmény érzékenységét.

A LIGO fő célja a gravitációs hullámok azonosítása. Az efféle, hatalmas tömegű objektumok ütközésével létrejövő hullámok létezését Albert Einstein jósolta meg 1918-ban, az első észlelésre azonban egészen 2015-ig kellett várni. 2017-ben a felfedezésért három kutató is megkapta a fizikai Nobel-díjat.

Hatalmas áttörés: neutroncsillagoktól származó gravitációs hullámokat észleltek
A szakértők szerint az érzékeléssel új korszak kezdődhet a csillagászatban.

A hollók által keltett jeleket a közelmúltban azonosították a hanfordi obszervatórium munkatársai, miközben próbálták finomhangolni a létesítmény műszereit. A szakértők hamar rájöttek, hogy a furcsa kitörések nem hasonlítanak a gravitációs hullámok nyomaira.

Szerencsére az obszervatóriumhoz olyan eszközök is tartoznak, melyekkel felmérhetőek a létesítmény környezetéből érkező zajok. Ezen berendezések segítségével sikerült kideríteni, hogy a jeleket valójában földi források okozták 2017 júliusában.

Mikor a kutatók a zajforrások helyét is megvizsgálták, csőrnyomokat azonosítottak az obszervatórium hűtőrendszerének fagyos csövein. Utóbb egy hollót is megpillantottak, amely épp a jeget csipkedte le a vezetékről. A felfedezés után a szakértők úgy módosították a rendszert, hogy a csöveken ne halmozódjon fel a jég.

Nem ez volt az első alkalom, amikor földi jelek zavarták meg a gravitációs hullámok keresését. A nem megfelelő műszerbeállítások, illetve a létesítmény felett elszáguldó repülőgépek miatt például előfordulhatnak mérési hibák.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Asian guy pulling warm pant, concept of sexuality problem or weight loosing

Mi okozza a reggeli merevedést?

Kommentek

Budapest, 2014. október 9.
Korda György és a képen nem látható Balázs Klári énekel a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának rendezvényén Budapesten, a Sas utcában 2014. október 9-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.