Tudomány

Hatalmas áttörés: neutroncsillagoktól származó gravitációs hullámokat észleltek

24.hu
24.hu

2017. 10. 16. 16:51

A LIGO-Virgo együttműködés munkatársai magyar idő szerint hétfőn délután három helyszínen, Washingtonban, Londonban és Münchenben tartottak sajtótájékoztatót. Az eseményen bejelentették: két neutroncsillag összeütközéséből származó gravitációs hullámokat érzékeltek.
Korábban a témában:

A kutatók korábban nem tudtak egyazon kozmikus esemény kapcsán fényt és gravitációs hullámokat is megfigyelni, a hétfőn ismertetett érzékelés ezért áttörést jelent. A felfedezés azt is bizonyítja, hogy a neutroncsillagok összeolvadása a forrása az Univerzumban található nehéz elemek többségének.

Richard O’Shaughnessy, a LIGO projekt munkatársa szerint az eredmény komoly hatással lesz a csillagászatra.

A gravitációs hullámok a téridő azon hullámzásai, melyeket a nagy tömegű objektumok keltenek. A hullámok a fényhez hasonlóan gyorsak, ugyanakkor nem szóródnak szét és nem nyeli el őket semmi.

A jelenségek létezését Albert Einstein vetette fel 1916-ban, igaz, több mint száz évet kellett várni az elmélet gyakorlati bizonyítására. A LIGO detektorai először 2015 szeptemberében mutattak ki gravitációs hullámokat, azóta három észlelésről számoltak be – 2017 szeptemberében a projekthez csatlakozott európai kezdeményezés, a Virgo is érzékelt két hullámot. A LIGO eredményei megrengették a tudományos világot, nem véletlen, hogy a kollaboráció alapítói 2017-ben elnyerték a fizikai Nobel-díjat.

A korábban érzékelt jelenségekben az a közös, hogy mind fekete lyukak összeolvadásával megszületett gravitációs hullámok voltak.

A hétfői konferencián ismertetett ötödik észlelés azonban egészen más.

2017. augusztus 17-én a LIGO és a Virgo detektorai nagyjából 100 másodpercen át fogtak egy jelet. Mivel a fekete lyukak ütközéséből eredeztethető gravitációs hullámokat jóval rövidebb ideig lehet kimutatni, a szakértők rögtön arra gyanakodtak, hogy a források ezúttal neutroncsillagok. A későbbi becslések alapján a kutatók arra jutottak, hogy az érintett objektumok 1,1-1,6 naptömegűek voltak.

Mivel a maradványcsillagok jelét több földi eszköz is észlelte, a tudósok lokalizálni tudták az égitesteket – az ütközés a Földtől mintegy 130 millió fényévre történt. A csapatnak az összeolvadásból származó kék fényt is sikerült azonosítania, sőt, később az elektromágneses sugárzás más hullámhosszain is elemezték az eseményt.

Így derült ki, hogy a sugárzás egy részéért nehéz elemek a felelősek. Ez szintén jelentős eredmény, korábban ugyanis kérdéses volt az efféle anyagok eredete.

Egy-egy összeolvadás a Föld tömegénél is nagyobb mennyiségű értékes fémet, például aranyat, platinát és sok más ritka, a telefonjainkban is megtalálható elemet hoz létre

– mondta Edo Berger, a Harvard-Smithsonian Csillagászati Központ munkatársa. Az augusztusban érzékelt egyesüléssel 10 földtömegnyi arany és urán keletkezett.

Az észleléssel sikerült bizonyítani, hogy a gravitációs hullámok valóban fénysebességgel haladnak. A megfigyelés arra is alkalmas volt, hogy többet kiderítsenek a neutroncsillagokról.

A felfedezés új korszakot hozhat el a csillagászatban. Az efféle események érzékelése többek közt abban is segít, hogy jobban felmérjék az égitestek távolságát, ezzel pedig az Univerzum tágulásának mértékére vonatkozó számot is pontosítsák.

(Forrás: Space.comCarnegie Institution for Science, kiemelt kép: Robin Dienel; Carnegie Institution for Science)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.