Tudomány az élet nagy kérdései
Unrecognizable male voter holds in his hand a ballot above the ballot box

Leszavaztam a választáson, leszavazták a javaslatot – melyik a helyes?

Lugosi Péter
Lugosi Péter

újságíró. 2018. 04. 15. 10:05

A 2018-as választás kapcsán egyik kollégánknak tűnt fel, hogy a „leszavazni” szót gyakoribb értelme mellett - valami ellen szavaz -, a voks leadására is használták sokan. A kérdés az, hogy nyelvhelyességi szempontból vajon melyik használat állja meg a helyét?

A rövid válasz: mindkettő.

Maga a szavaz szó a nyelvújítás során keletkezett a „szó” „szav” tövéből, illetve a „-z” igeképzőből – hasonló módon jött létre a „szaval”: a „szav”, illetve az „-l” képző összetételével.

A „leszavazott” igekötős igét már a 19. században használták, mégpedig mindkét jelentésével.

Arany János 1859-ben például ezt írta Tompa Mihálynak A telivér című darab kapcsán:

De nemcsak a Telivér, hanem én is megbuktam académiai első bírálatommal, csúful leszavazott a többi négy.

Nagyjából harminc évvel később, 1886-ban Jókai Mór viszont a következőképp fogalmazott A kiskirályok című művében:

A legtávolabb eső helységek választóit bocsátják legelöl, s ha az egész vármegye leszavazott, következik maga Tanusvár. Ennek a szavazóira csak késő este kerül a sor. Addig kívülről be senkit sem eresztenek. Mikor odabenn annyi ember leszavazott, hogy tele a folyosó, akkor a megyeház kisajtaján keresztül kibocsátják az egész csapatot az utcára.

Úgy tűnik, hogy a „le-” igekötő utóbbi esetben a cselekvés elvégzésére utal. Azaz egy kifejezésnek többszörös motivációja is lehet. A második magyarázat elfogadásához az kell, hogy más igetövekkel is kombinálódjon a “le-” igekötő hasonló módon, hasonló funkciót eredményezve.

Ilyen alakok például a “leérettségizik”, “levizsgázik”, “ledoktorál” – vagyis indokolt azt mondani, hogy a “le+ige” formájú igekötős igék egy lehetséges jelentése, hogy az elvárt cselekvést eredményesen, sikeresen elvégezte; egy kötelezettséget teljesít, letud.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.