Tudomány az élet nagy kérdései

Miért szűkebb az “ázsiaiak” szemrése?

A mongoloid nagyrassz egyik fő jellegzetessége az a redő, amely a szem belső zugától indulva a felső szemhéjat, bizonyos esetekben pedig az alsó szemhéj egy részét is fedi. Vajon milyen tényezők miatt alakulhatott ki, illetve maradhatott fenn ez az egyedi szemrésforma?

A világ minden nagyrasszának megvannak a maga sajátosságai: az europidok például nagy általánosságban magasabbak, a veddo-ausztralidok bőre pedig sötét – természetesen mindig akadnak kivételes csoportok. Ezek az egyediségek mind környezeti, illetve társadalmi okokra vezethetőek vissza.

A jellegzetes „ázsiai” szem akkor alakult ki, amikor a modern mongoloidok ősei még Közép-Ázsiában éltek – írja a Quora. Utóbbi régió rendkívül távol fekszik a tengerektől, ez pedig kedvez a szélsőséges szezonális ingadozásoknak.

Mielőtt a mongoloidok felmenői megindultak volna Kelet-Ázsia, illetve Amerika felé, a jégkorszak miatt a környezet még extrémebb volt. A korabeli szélsőséges éghajlati viszonyokban a szűkebb szemek rendkívül előnyössé váltak, többek közt a hóvakság ellen is védtek.

Mivel az ősi közép-ázsiaiak kis, elszigetelt csoportokban éltek, az evolúció viszonylag gyorsan zajlott, és a populációkból hamar eltűntek az előnytelen szemformájú egyedek.

Egyes csoportok, például a mai eszkimók felmenői, hideg körülmények közt éltek tovább. Más populációk ugyanakkor mérsékeltebb régiókba költöztek át, jellegzetes szemrésformájuk azonban megmaradt.

Hogy lehetséges ez?

A választ a közösség átalakulásánál kell keresni. Mikor a mongoloidok ősei valamikor a jégkorszak után barátságosabb területekre vándoroltak, olyan régiókba jutottak, melyek már képesek voltak nagyobb populációkat is ellátni. A kedvezőbb éghajlat és a több élelem miatt a népesség növekedni kezdett.

A nagyobb közösségek kialakulása pedig csökkentette a természetes kiválasztódás mértékét, míg növelte a szociális szelekció jelentőségét. Így az evolúció látványosan lelassult.

Az ősöknél megjelent bőrredő ezért nem tűnt el.

Van olyan elmélet is, mely szerint a keskeny szem valójában nem kifejezetten a hidegben, hanem egyéb szélsőséges körülmények közt, például extrém szárazságban is hasznos. Ez a hipotézis magyarázatot adhat arra, hogy miért alakult ki az egyedi szemrésforma más, nem mongoloid csoportoknál, például az afrikai khoishanidoknál.

Kép: Pixabay

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik