Tudomány
Budapest, 2012. április 2.
Érdeklődők egy emberi test preparátumát nézik a Bodies Revealed (Feltárt testek) elnevezésű tárlaton a VAM Design Centerben, ahol 1700 m2-en, 9 teremben, kilenc furgonnal érkezett 15 testet és több mint 200 testrészt, egészséges és beteg szervet nézhetnek meg a látogatók. A Bodies2 kiállítás az ismeretterjesztésre és az oktatásra helyezte a hangsúlyt, arra világít rá, hogy az egészségtelen életmódnak milyen következményei vannak az emberi testben.
MTI Fotó: Kallos Bea

Body-kiállítás: a holttestek eredetét feszegetik hazánkban is

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2018. 04. 13. 10:35

A preparált emberi testeket és testrészeket bemutató Body-kiállítást rendre vádolják azzal, hogy megkínzott, meggyilkolt kínai politikai foglyok maradványait teszik közszemlére, beleegyezés nélkül. A magyarországi kiállítót is felszólították a holttestek dokumentációjának bemutatására.
Korábban a témában:

A JVS Group szervezésében látható Budapesten a BODY Kiállítás, amelyen a látogatók mesterien preparált emberi maradványokon ismerkedhetnek az emberi test anatómiájával, működésével. Megrázó élmény, hiszen valódi emberi testekről van szó, jól láthatóan ázsiai személyek holttestéről.

Az évek során többször felmerült, hogy az ilyen bemutatókon látható férfiak és nők haláluk előtt nem önként ajánlották fel testüket a tudománynak. Politikai foglyok, koncentrációs táborba zárt, megkínzott, ártatlan emberek hulláját használják.

A Magyar Fálun Dáfá Egyesület múlt héten tiszta vizet igyekezett önteni a pohárba azzal, amikor a sajtó jelenlétében akart találkozni a JVS képviselőjével, hogy a szervező a várakozások szerint bemutassa a szükséges dokumentumokat. Az egyesület partner lett volna egy független vizsgálat indításában.

Nincs találkozó

Nyilvános találkozó nem, baráti beszélgetés lehet

– szögezte le akkor lapunknak Oláh Zsuzsanna, a JVS Group Body Kiállításának kommunikációjáért felelős Felhang PR és Produkciós Iroda vezetője.

Budapest, 2012. április 2.
Egy preparátum a Bodies Revealed (Feltárt testek) elnevezésű tárlaton a VAM Design Centerben, ahol 1700 m2-en, 9 teremben, kilenc furgonnal érkezett 15 testet és több mint 200 testrészt, egészséges és beteg szervet nézhetnek meg a látogatók. A Bodies2 kiállítás az ismeretterjesztésre és az oktatásra helyezte a hangsúlyt, arra világít rá, hogy az egészségtelen életmódnak milyen következményei vannak az emberi testben.
MTI Fotó: Kallos Bea
Bodies2  kiállítás a VAM Design Centerben.
Fotó: Kallos Bea/MTI

Fontos leszögezni: ez nem az a rendezvény és nem is az a cég, amivel korábban probléma volt. Ez az eredeti Body Kiállítás: komoly presztízsű cég szakmai-edukációs kiállításáról van szó olyan támogatókkal, mint például a Semmelweis Egyetem, az Unicef és a Vöröskereszt.

Szívesen leülök velük baráti beszélgetésre egy kávé mellett bárhol és bármikor, nincs takargatnivalónk, de nem érdekünk a médiabalhé. Ha barátilag a Fálun Dáfá nem akar találkozni, összekötöm őket a jogászainkkal, velük tárgyalhatnak bármilyen dokumentum »hivatalos« kiadásáról

– mondja Oláh Zsuzsanna és hozzáteszi: azért azt sem gondolhatja senki komolyan, hogy a magyar hatóságok beengednének az országban „tisztázatlan eredetű” holttesteket. A JVS-nek tehát nem kell a „médiahack”, de minden másra nyitott.

Ez volt a helyzet múlt hét végén, a találkozó nem jött össze.

Azóta annyi változott, hogy a Magyar Fálun Dáfá Egyesülettől lapunk megtudta: jogi úton próbálják megszerezni a dokumentációt, ennek módját most dolgozzák ki. Természetesen megkerestük újra a „másik oldalt” is, Oláh Zsuzsanna annyit mondott, várja a megkeresést, örömmel áll rendelkezésre.

Miután a téma időről időre felmerül hasonló kiállítások kapcsán is, nézzük azokat a sokak számára homályos részleteket, hogyan merült fel egyáltalán a gyanú, és mi köze ehhez említett egyesületnek?

Tiltott, megtorolt filozófia

A Fálun Dáfá a buddhista iskola egy magas szintű önművelési útja, kívülállóként azt mondanánk ősi kínai meditációs módszer a test és a lélek fejlesztésére. Világszerte számos követője van, ám Kínában a kommunista párt betiltotta gyakorlását, sőt, követőit üldözi: börtönbe, koncentrációs és munkatáborokba zárva büntetik, kínozzák, dolgoztatják őket.

E filozófia alapja az igazságosság, könyörületesség és tolerancia, politikai alapon nem állnak szemben senkivel, a kínai kommunisták a Fálun Dáfá követőinek tömegerejétől tartanak, ezért nem tűrik létezését

– mondja a 24.hu-nak Baranyai Márton, a Magyar Fálun Dáfá Egyesület elnökségi tagja.

Budapest, 2012. április 2.
Érdeklődő néz egy preparált testet a Bodies Revealed (Feltárt testek) elnevezésű tárlaton a VAM Design Centerben, ahol 1700 m2-en, 9 teremben, kilenc furgonnal érkezett 15 testet és több mint 200 testrészt, egészséges és beteg szervet nézhetnek meg a látogatók. A Bodies2 kiállítás az ismeretterjesztésre és az oktatásra helyezte a hangsúlyt, arra világít rá, hogy az egészségtelen életmódnak milyen következményei vannak az emberi testben.
MTI Fotó: Kallos Bea
A 2012-es Bodies2 kiállítás.
Fotó: Kallos Bea/MTI

Politikai foglyok a „vitrinben”

Korábban egy, a Premier Exhibitions tulajdonában lévő tárlat járt körbe a világon, nagyon hasonló névvel: ez volt a Bodies. Amerikában perrel próbálták kideríteni, honnan is származnak a holttestek. A több évig tartó eljárás vége az lett, hogy nem tudtak minden személy esetén joglemondó nyilatkozatot bemutatni, a kiállításon ki is kellett írni: a testek egy része bizonytalan eredetű, a kínai rendőrségtől származik.

Független vizsgálat pedig azt is kiderítette, hogy politikai foglyok, Fálun Dáfá gyakorlók is vannak köztük

– emeli ki Baranyai Márton.

A budapesti kiállítást – ahogy már szó volt róla – egy másik cég szervezi, ám az egyesület szerint a preparátumokat készítő kínai professzor szoros kapcsolatban áll a Body szervezőivel, mondhatni partnerek. Ezért merült fel részükről a gyanú a magyar fővárosban bemutatott testek eredetét illetően, és ezért keresték – ahogy az elnökségi tag mondja – segítő szándékkal a kapcsolatot a JVS megbízottjával.

Kinyomoznák a testek eredetét

Korábban Csehországban is elutasították az ottani egyesületet, nem voltak hajlandók bemutatni nekik a joglemondó nyilatkozatokat, amiben az elhunyt még életében felajánlotta testét tudományos célokra.

A Fálun Dáfá gyakorlók amerikai szervezete létrehozott egy független kivizsgáló csoportot, amely a bemutatott testek esetében kinyomozná:

  • A joglemondó nyilatkozatok valóban egykor élő, létező emberek nevében születtek-e.
  • Ha létező személyről van szó, megkeresik annak hozzátartozóit Kínában. Ők egyrészt elvileg cáfolhatják vagy megerősíthetik az információt, de egzakt bizonyítékkal is szolgálhatnak: jogosultak kikérni a joglemondó nyilatkozat másolatát a kínai hatóságoktól.
  • Végül DNS-teszt elvégzésével cáfolják vagy bizonyítják, hogy az adott test tényleg a nyilatkozatot aláíró személytől származik-e.

Jóhiszeműen álltunk a kérdéshez: ha minden rendben van, megnyugodhatnak a kedélyek. Ha viszont nem, úgy kiderül, a testek eredetét illetően a JVS-t is átverték

– fogalmaz Baranyai Márton.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

In this photograph taken on February 3, 2017, Nepalese women Pabitra Giri (L) and Yum Kumari Giri (R) sit by a fire as they live in a Chhaupadi hut during their menstruation period in Surkhet District, some 520km west of Kathmandu. - The practice of banning women from the home when they are menstruating is linked to Hinduism and considers women untouchable at this time. They are banished from the home -- barred from touching food, religious icons, cattle and men -- and forced into a monthly exile sleeping in basic huts. Chhaupadi was banned a decade ago, but new legislation currently before parliament will criminalise the practice, making it a jailable offence to force a women to follow the ritual. (Photo by PRAKASH MATHEMA / AFP) / TO GO WITH AFP STORY: Nepal-women-religion-society, FEATURE by Annabel SYMINGTON
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.