Tudomány

Hatalmas nyúlszámlálásra készülnek Bécsben

A Bécsi Állatorvosi Egyetem a lakosság segítségével szeretné felmérni, hogy hol élnek nyulak az osztrák fővárosban, illetve mekkora a populációjuk.

A Bécsi Egyetem Vadállattani és Ökológiai Kutatóintézet munkatársai az állatok populációjának felmérésével többek közt azt akarják kideríteni, hogy a mezei nyulak csak a város szélén fordulnak-e elő, illetve hogy a lakott területek mely részén élnek üregi nyulak.

A kutatók bíznak benne, hogy a lakosság közreműködésével sokkal pontosabb képet kaphatnak a bécsi nyulakról, mintha egy szakértői csapat vizsgálná őket.

A bécsiek feladata az, hogy amennyiben nyulat látnak a városban, fényképezzék le, az észlelést pedig jelentsék a stadtwildtiere.at oldalon. Az állatok a legnagyobb valószínűséggel temetőkben, parkokban, vasúti töltéseknél vagy elhagyott területeken bukkanhatnak fel.

Kép: Pixabay

A StadtWildTiere projektet három évvel ezelőtt indították el. A program célja, hogy feltérképezze az osztrák fővárosban élő vadállatok populációit. Az elmúlt években sikerült már adatokat gyűjteni a helyi rókákról, borzokról és vörös mókusokról. A StadtWildTiere eddig megközelítőleg 7000 megfigyelést dokumentált.

A projekt egyébként nemcsak az állatszámlálást tűzte ki céljául, hanem azt is, hogy tájékoztassa a lakosokat, hogy hogyan figyelhetik meg a városban élő vadállatokat, illetve miként segíthetik boldogulásukat.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik