Kultúra

Furcsa húsvéti képeslapok ezrei árasztották el nagyszüleink Magyarországát

Száguldozó állatok, tojással teniszező, vagy épp repülőgépből egy rakás tojással kiugró nyulak és utazó csibék – ez csak néhány a XX. század legfurcsább húsvéti lapjai közül. Válogatás.

A magyar képeslapok történetének legfurább fejezetei közül néhányról korábban már mi is megemlékeztünk, így bemutattunk egy sor bizarr, vagy épp gyönyörű karácsonyi képeslapot, a legfurcsább borsodi szólást – “Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka” – megörökítő darabokat, “a világ legkisebb újságárusítójáról” készült képeket, a teret meggörbítő részeg pestieket, valamint az elfoglalt embereknek szóló, túlszárnyalhatatlanul zseniális levelezőlapot.

Most, húsvét közeledtével ideje egy újabb válogatásnak – ezúttal a hímes tojásokat, nyulakat és csibéket előszeretettel mutató, a Pest-Budai Aukciósház árverésein felbukkant, a XX. század első feléből származó képeslapok közül választottuk ki a legfurcsábbakat.

Időtlen tematika az utazás, vagy épp tojásszállítás – történjen az repülőgéppel, teherautóval, oldakocsis motorokkal, szekérrel, vagy épp stílszerű tojásautóval:

Meglepően gyakorinak tűnnek a tojásokkal játszott nyúltenisz-meccsek ábrázolásai:

A boldog családok, egymással játszó állatok, vagy épp a mindenhol feltűnő kiscsibék:

És néha persze a politika is utat tört magának:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik