Tudomány bbc history

Ötven éve mutatták be az első színes filmet az MTV-n

Ötven éve, kiemelt napon: 1968. április 4-én mutatták be az első színes filmet a magyar köztelevízión.

Miközben a hanyatló Nyugaton, közelebbről is az Egyesült Államokban már az 1950-es évek elején megindultak a kísérleti színes tévéadások, és 1966-ra már a nagy, országos lefedettségű amerikai tévéadók főműsoridőben kizárólag színesben sugároztak, Magyarországon a fekete-fehér kísérleti adás is csak 1957 februárjában indult.

Az első színes adásokra egy évtizedet kellett várni, bár az igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy az új technológia Nyugat-Európában sem hódított sokkal gyorsabban: a kontinensen először a BBC kezdett rendszeres színes adást sugározni 1967 nyarán, hogy az év végéig az NSZK-ban, Hollandiában és Franciaországban is kövessék a példát a nemzeti tévétársaságok.

Lassan terjedt el a színes adás

A dologhoz azért hozzátartozik, hogy a késlekedés oka leginkább az amerikai szabvánnyal való elégedetlenség, és a különböző országok saját kísérletezései, illetve az volt, hogy Európában ekkor még állami tulajdonban voltak a fő műsorszolgáltatók, így a piaci verseny nem motiválta a döntéshozókat az új technológia minél gyorsabb bevezetésére. A két világrend hatását talán Kubában lehetett tisztábban tetten érni, a szigetországban a világon másodikként, 1958-ban indítottak színes sugárzást, amit a forradalom győzelme után le is állítottak, hogy aztán csak 1975-ben, már szovjet technikai segítséggel indítsák csak újra.

Visszatérve hazánkra: az első kísérleti színes felvétel 1966-ban készült Bartók A csodálatos mandarin című balettjéről, majd 1967-ben leforgatták az első színes tévéfilmet is, méghozzá Fekete István A koppányi aga testamentuma című regényéből.

A jó alapanyagból a kiváló rendező, Zsurzs Éva írt hasonlóan eltalált forgatókönyvet, amelyet aztán ő maga is vitt filmre. A főbb szerepeket Bessenyei Ferenc, Tolnay Klári, Szirtes Ádám, Benkő Gyula, Bodrogi Gyula és Benkő Péter játszották, de a mellékszerepekben is olyan színészek tűntek fel, mint Pécsi Ildikó, Szirtes Ági vagy Csákányi László.

A bemutatót kiemelt napra, 1968. április 4-ére időzítették, ám ekkor kevesen láthatták a színes adást, hiszen a vételre még csak néhány száz, a kiváltságosoknak és szakmabelieknek kiosztott készülék volt alkalmas. Ekkor azonban már zajlott az Orion gyárban az első hazai színes készülékek gyártásának előkészítése, így a következő években felgyorsultak a folyamatok: 1969 márciusától beindultak a rendszeres kísérleti adások, 1969. április 5-én megvolt az első színes élő adás is, majd a következő évben sor került az első élő, színes helyszíni közvetítésre is – micsoda meglepetés, az április 4-i díszszemléről.

1971-ben aztán elindult a televízió második csatornája is, amelyen már heti két-három alkalommal mentek színes műsorok, a következő évtizedben pedig a színes adások aránya már meghaladta az 50 százalékot.

Kiemelt kép: Fortepan

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73876301, Klein D·vid Ès Suhajda Szil·rd hamarosan elindulnak a Fˆld m·sodik legmagasabb cs˙cs·ra, a K2-re. A kÈt hegym·szÛ 3 Èvvel ezelıtt m·r nekiv·gott a cs˙csnak, akkor azonban egy lavina miatt meghi˙sult az expedÌciÛ., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.