Tudomány

Kínai tudósok szerint nem kell aggódni a lezuhanó űrállomás miatt

Olyan lesz, mint egy csodálatos meteoreső a csillagos égbolton – ígérik.

A Föld légkörébe a hét végén visszatérő Tienkung-1 (Mennyei Palota-1) kínai űrállomás nem fog károkat okozni a Földön, amikor darabjai a Földbe csapódnak – közölték pénteken kínai tudósok.

A 2016 óta nem működő űrlaboratórium szombat és hétfő között érkezik a Föld légkörébe a kínai kutatók szerint, az Európai Űrügynökség egy pontosabb időablakot jelölt meg, szerintük közép-európai idő szerint szombaton 14 óta és vasárnap délután között lép a Föld légkörébe.

„Az embereknek semmi okuk nincs arra, hogy aggódjanak. Az úrállomás nem olyan sebesen fog a Föld csapódni, mint ahogyan az a tudományos-fantasztikus filmekben látható. Széthullása olyan lesz, mint egy csodálatos meteoreső a csillagos égbolton” – közölte a kínai űriroda.

Kína 2011 szeptemberében bocsátotta fel a Tiankung-1-et az űrbe, ahol az űrállomás az évek során hat kapcsolódási manővert hajtott végre a kínai Sencsou-űrhajókkal.

2016 óta már a Tiankung-1 utódja is a Föld körül kering. Az új kínai űrlaboratóriumban az ott dolgozó két asztronauta hosszabb időt tölthet, mint a korábbi modellben.

Az űrállomások feladata, hogy előkészítsék a tervek szerint 2022-ben elkészülő kínai űrállomás építését és üzemeltetését. Amikor a Nemzetközi Űrállomás (ISS) várhatóan 2024-ben befejezi működését, Kína lesz az egyetlen nemzet, amely állandó állomással rendelkezik a világűrben. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik