Tudomány bbc history

Kényszer szülte a német sörtisztasági törvényt

Ma is számos német sörmárka dobozát vagy üvegét díszíti a büszke felirat, miszerint az 1516-os sörtisztasági törvény, azaz a Reinheitsgebot előírásai szerint készült nedű található bennük.

A szabályozás egyébként azt mondta ki, hogy a sör csupán három összetevőt tartalmazhat, nevezetesen árpát, komlót és vizet, és a mai, adalékanyagokkal és ízfokozókkal elárasztott világunkban ezt persze hajlamosak vagyunk egyfajta minőségi, élelmiszerbiztonsági előírásnak értelmezni, pedig a rendelkezés elsődleges célja egyáltalán nem a sör ízének vagy minőségének javítása volt.

Egyre erősebb sör kellett

A sör már emberemlékezet óta kiemelkedő népszerűségű ital volt a különböző német államok területén, viszont a 16. század elejére kezdett megváltozni a németek ízlése, akik az egyre világosabb, erőteljesebb ízű söröket részesítették előnyben. A legtöbb sörfőző ezért rozst vagy még inkább búzát is felhasznált a főzéshez, ez viszont felhajtotta a kenyérsütéshez is használható gabonák árát, éhínséggel és az ezzel párosuló elégedetlenséggel fenyegetve.

Amikor tehát IV. Vilmos bajor herceg megtiltotta, hogy ezekből a gabonákból sört főzzenek, leginkább a búza és a rozs, valamint a sör árát igyekezett elfogadható szinten tartani.

Fotó: Foodcollection GesmbH/foodcollection

Az is igaz ugyanakkor, hogy a sörfőzők ekkoriban használtak mindenféle gyanús, néha kifejezetten mérgező összetevőt is, a törvény pedig ezekre is lecsapott, így a búzasörüktől megfosztott bajoroknak azért volt minek örülniük is.

A herceg viszont hagyott egy kiskaput: saját sörfőzdéje továbbra is készíthetett búzasört, így ő némi profitra is szert tehetett a rendelkezésen, ráadásul nem kellett lemondania kedvelt italáról sem.

A bajor sörtörvényt aztán 1871-ben az egyesített Németországra is kiterjesztették, és csak 1987-ben törölték el, de a legtöbb német sörgyár ezután is tartotta magát hozzá, igazából csak a legutóbbi évek „kézműves sörforradalma” törte meg valamennyire a három szent összetevő uralmát a német sörpiacon.

Kiemelt fotó: Foodcollection GesmbH/foodcollection 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik