Tudomány

Egy új kutatás szerint minden tizedik ember ujja kokainos

Egy új kutatásban a szakértők az alanyok ujjlenyomatait elemezték. Az adatok alapján a drogot nem fogyasztók ujjain is gyakoriak a kokaintól és herointól származó maradványok.

A Clinical Chemistry folyóiratban megjelent tanulmány alapján a kábítószerekkel nem élő alanyok 13 százalékának ujjain kokaintól és herointól származó nyomokat találtak – számol be a Live Science. A kutatást végző Surrey-i Egyetem munkatársai szerint a résztvevők ujjain azonosított mennyiség nem látható, és nem okoz tüneteket. Igaz, a tömegspektrométer így is kimutatta a kábítószerek jelenlétét.

A szakértők a vizsgálattal azt szerették volna felmérni, hogy átlagosan mennyi drogmaradvány lehet egy átlag polgár ujjlenyomatán. Mikor rögzítik egy ember ujjlenyomatát, az érintett személy ujján található részecskék egy  része a lenyomatra került. A kutatók az elemzésben a kokaint és heroint kerülő alanyok ujjlenyomatait hasonlították össze olyanokéval, akik a közelmúltban éltek az anyagokkal.

A vizsgálat során kiderült, hogy rengeteg környezeti szennyeződés rakódik le az emberek ujjaira, melyeket nem lehet lemosni.

Rolf Halden, az új tanulmánytól független szakértő és az Arizonai Állami Egyetem munkatársa a Live Science-nek azt mondta, a kémikusok eddig is tudták, hogy a kokain- és heroinnyomok mindenhol fellelhetőek. Az anyagok egyik fő szállítói a papírpénzek.

Kép: Thinkstock

A szakértő kollégáival szennyvízmintákban keresi a kábítószer-maradványok jeleit. Az adatok alapján Halden csapata képes megállapítani, hogy mennyi drogot fogyasztanak az adott városban.

A kutató úgy véli, hogy a Surrey-i Egyetem eredményeinek segítségével egy új, ujjlenyomat alapú drogtesztelési módszert lehetne kidolgozni, amely a vér- vagy hajminták begyűjtésével ellentétben nem lenne invazív. Az ujjlenyomat vizsgálata természetesen kevésbé lehet megbízható, hiszen egyes emberek – például a banki dolgozók – munkájukból adódóan könnyebben kerülnek kapcsolatba a kábítószer-maradványokat szállító tárgyakkal.

Bár a drogok számos helyen, így a készpénzen, az asztalokon és a vízben is megtalálhatóak, olyan kis mennyiségben fordulnak elő, hogy nem jelentenek fenyegetést.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik