Nagyvilág

Trump halálbüntetéssel sújtaná a drogdílereket

Donald Trump a drogkereskedők halálra ítélésével próbálná meg elfojtani az Egyesült Államokban egyre inkább elburjánzó kábítószerfüggőséget, ezt ő maga jelentette be hétfőn egy beszédében, írja a BBC.

Ha nem lépünk fel elég keményen a drogdílerekkel, akkor az időnket vesztegetjük, ez a keménység pedig a halálbüntetést is tartalmazza

– fogalmazott az amerikai elnök.

Becslések szerint úgy 2.4 millió amerikai függ az opioidoktól, ez 2016-ban 63 ezer ember halálát okozta.

A Wikipédia szerint opioidnak nevezik mindazokat a természetes, félszintetikus és szintetikus vegyületeket, amelyek a morfinhoz hasonlóan a szervezet opioid receptorain hatnak. Ezek hazánkban szigorúan receptköteles gyógyszerek, kivéve egyes származékokat, melyeknek nincsen központi idegrendszeri hatásuk, viszont hasmenésben és köhögéscsillapításban kitűnően használhatók. Ide tartozik továbbá a heroin is.

Trump korábban elismerően beszélt Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki diktátorról, akinek a drogellenes küzdelme véres háborúba torkollt hazájában. Az ottani rendőrség adatai szerint idáig 4100 drogdílert öltek meg, de emberjogi szervezetek szerint akár a triplája is lehet a halálos áldozatok száma.

Trump kezdhet aggódni, jönnek fel a demokraták
Az amerikai választók fele szeretné, hogy a Demokrata Párt legyen többségben a kongresszusban.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Mandel Ngan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik