Tudomány bbc history

Egy az ország, sok a zászló

A jól ismert német trikolór történetében csak az a biztos pont, hogy a 19. századi forradalmi mozgalmakig nyúlik vissza.

A nemzeti zászlók többségének története a 19. században, a nemzetállamok létrejöttének időszakában kezdődött. Így van ez a német zászló esetében is, azonban az ország egyesítésének fordulatos története miatt a ma jól ismert színeket csak 1918-ban használták először hivatalosan.

Ugyan nem a francia volt az első trikolór zászló (a hollandok már jóval korábban használták), a francia forradalmi zászló egész Európában a köztársasági eszmék jelképe lett és számos zászlót is inspirált.

Nem meglepő tehát, hogy az 1848-ban Európán végigsöprő forradalmi hullám német résztvevői is a trikolórban gondolkoztak, amikor a megteremteni kívánt egységes Németország zászlajáról döntöttek. Annál furcsább viszont, hogy pontosan nem tudjuk, miért is választotta az 1850-ig ülésező frankfurti nemzetgyűlés a fekete-vörös-sárga színkombinációt.

Elméletek persze vannak. Egyesek szerint a fekete-arany, a Habsburg-címertől csak részleteiben eltérő, aranyalapon kétfejű sast ábrázoló német-római császári címerből, a vörös pedig a sas karmainak színéből érkezett, de mások – némi joggal – felvetik, hogy a nemzetgyűlés bizonyára nem az autokrata osztrák uralkodóház címeréből szerette volna létrehozni a szabad és egységes Németország zászlaját.

Ők egy másik elméletre esküsznek, miszerint a három szín a napóleoni háborúk idején – mellesleg a forradalmi trikolór alatt hadba vonuló francia csapatok ellen – harcoló Jénai Diákszövetség, esetleg a Lützow-féle Szabadcsapat katonáinak, fekete alapon vörös hajtókákkal díszített, aranyozott gombokkal ellátott egyenruhájáról származik.

Forradalmi jelkép

Mindenesetre a három szín az 1840-es évek elejére már a forradalmi eszmék jelképe lett, viszont a frankfurti nemzetgyűlés bukásával leáldozott a csillaga ennek a zászlónak is, az 1866-ban létrejött Északnémet Szövetség, majd az 1871-ben kikiáltott Német Császárság a nagyon hasonló, fekete-fehér-vörös kombinációt választotta zászlajának, méghozzá a fekete-fehér porosz, valamint a vörös-fehér Hanza-szövetség színei alapján.

Az 1919-ben megalakult Weimari Köztársaság aztán visszanyúlt az 1848-as hagyományhoz, majd a náci idők szünetét követően a háború utáni mindkét német állam is e színeket választotta zászlajául.

Kiemelt fotó: Arne Dedert/dpa/AFP

További hírek a BBC History-tól…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik