Tudomány bbc history
A man holds a German flag from a hatch in the cockpit after a Lufthansa LH713 machine transporting more than 150 athletes, coaches and officials on board arrives at the airport in Frankfurt am Main, Germany, following the 2018 PyeongChang Olympic Games, on February 26, 2018. / AFP PHOTO / dpa / Arne Dedert / Germany OUT

Egy az ország, sok a zászló

BBC History
BBC History

2018. 03. 09. 07:35

A jól ismert német trikolór történetében csak az a biztos pont, hogy a 19. századi forradalmi mozgalmakig nyúlik vissza.
Korábban a témában:

A nemzeti zászlók többségének története a 19. században, a nemzetállamok létrejöttének időszakában kezdődött. Így van ez a német zászló esetében is, azonban az ország egyesítésének fordulatos története miatt a ma jól ismert színeket csak 1918-ban használták először hivatalosan.

Ugyan nem a francia volt az első trikolór zászló (a hollandok már jóval korábban használták), a francia forradalmi zászló egész Európában a köztársasági eszmék jelképe lett és számos zászlót is inspirált.

Nem meglepő tehát, hogy az 1848-ban Európán végigsöprő forradalmi hullám német résztvevői is a trikolórban gondolkoztak, amikor a megteremteni kívánt egységes Németország zászlajáról döntöttek. Annál furcsább viszont, hogy pontosan nem tudjuk, miért is választotta az 1850-ig ülésező frankfurti nemzetgyűlés a fekete-vörös-sárga színkombinációt.

Elméletek persze vannak. Egyesek szerint a fekete-arany, a Habsburg-címertől csak részleteiben eltérő, aranyalapon kétfejű sast ábrázoló német-római császári címerből, a vörös pedig a sas karmainak színéből érkezett, de mások – némi joggal – felvetik, hogy a nemzetgyűlés bizonyára nem az autokrata osztrák uralkodóház címeréből szerette volna létrehozni a szabad és egységes Németország zászlaját.

Ők egy másik elméletre esküsznek, miszerint a három szín a napóleoni háborúk idején – mellesleg a forradalmi trikolór alatt hadba vonuló francia csapatok ellen – harcoló Jénai Diákszövetség, esetleg a Lützow-féle Szabadcsapat katonáinak, fekete alapon vörös hajtókákkal díszített, aranyozott gombokkal ellátott egyenruhájáról származik.

Forradalmi jelkép

Mindenesetre a három szín az 1840-es évek elejére már a forradalmi eszmék jelképe lett, viszont a frankfurti nemzetgyűlés bukásával leáldozott a csillaga ennek a zászlónak is, az 1866-ban létrejött Északnémet Szövetség, majd az 1871-ben kikiáltott Német Császárság a nagyon hasonló, fekete-fehér-vörös kombinációt választotta zászlajának, méghozzá a fekete-fehér porosz, valamint a vörös-fehér Hanza-szövetség színei alapján.

Az 1919-ben megalakult Weimari Köztársaság aztán visszanyúlt az 1848-as hagyományhoz, majd a náci idők szünetét követően a háború utáni mindkét német állam is e színeket választotta zászlajául.

Kiemelt fotó: Arne Dedert/dpa/AFP

További hírek a BBC History-tól…

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.