Tudomány

Beteg Sudan, a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja

24.hu
24.hu

2018. 03. 02. 11:23

Sudan, a 45 éves északi szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum cottoni) alfaja utolsó hím képviselője. Az élőlény a közelmúltban megbetegedett, jobb hátsó lábát két fertőzés is megtámadta.
Korábban a témában:

Sudan megbetegedéséről gondozói, a kenyai Ol Pejeta természetvédelmi terület munkatársai számoltak be a Facebookon. A szakértők szerint a példány kilátásai nem túl jók. A hím kifejezetten öregnek számít: a legtöbb rinocérosz 30-40 évig él, Sudan azonban már 45 éves.

Northern white rhino update – Sudan's health decliningSo many people have supported the northern white rhinos since…

Közzétette: Ol Pejeta Conservancy – 2018. február 28.

Az Ol Pejeta szerint Sudan problémái 2017 végén kezdődtek, amikor egy fertőzés jelentkezett jobb hátsó lábán. Az állatorvosi stábnak köszönhetően januárra sikerült javítani az állapotán, február közepén viszont az eredeti fertőzés helyén, valamivel mélyebben egy újabb fertőzést találtak. Sudan szervezete egyelőre nem reagál megfelelően a kezelésre.

Annak az esélye, hogy Sudan valaha újra apa legyen, igen kicsi. Az északi szélesszájú orrszarvúk egykor Uganda, Csád, Szudán, a Közép-afrikai Köztársaság és a Kongói Demokratikus Köztársaság területén éltek. Az orvvadászat és a polgárháború azonban súlyosan érintette az alfajt. Az utolsó vadon élő példányt 2007-ben látták.

Íme Sudan, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú
A 43 éves példányt a közelmúltban egy társkereső oldalra regisztrálták.

Idővel a fogságban élő populáció egyedszáma is csökkenni kezdett, főként a példányok kora miatt. Mára csupán három egyed képviseli az alfajt: Sudan és két nőstény, Fatu és Najin. Mindhárman az Ol Pejeta területén élnek. Sajnos egyik nőstény sem megtermékenyíthető, ráadásul Sudan spermaszáma is rendkívül alacsony.

A szakértők ezért azzal kísérleteznek, hogy a megfelelő minták begyűjtésével mesterséges megtermékenyítést hajtsanak végre. A terv az, hogy a megtermékenyített petéket déli szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum simum) nőstényekbe ültessék be.

(Via: Live Science, kiemelt kép: Facebook/Ol Pejeta Conservancy)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.