Tudomány

Emberi sejteket tartalmazó birkaembriókat hoztak létre

Szakértők egy csoportja olyan juhembriókat hozott létre, melyek emberi genetikai kódokat is tartalmaztak. Az áttörést a Természettudományok Haladását Támogató Amerikai Egyesület (AAAS) texasi ülésén mutatták be.

Pablo Ross, a Davisi Kaliforniai Egyetem munkatársa és a csapat tagja a Guardiannek azt mondta, még napjainkban is komoly problémát jelent, hogy a gazdaszervezetek idővel megtámadják a donoroktól kapott szerveket. A kutatók bíznak benne, hogy új kísérletüknek köszönhetően a jövőben olyan genetikailag módosított embriókat tenyészthetnek majd ki, melyek alkalmasak lesznek a szervátültetésekre.

A vizsgálatban a csapat szigorú szabályokat követve hozta létre az emberi genetikai kódokat is tartalmazó embriókat, melyeket aztán 28 nappal később meg is semmisítettek. A szakértők felnőtt emberi őssejteket ültettek be birkaembriókba, majd négy héten át figyelték a fejlődésüket.

Tízezerből nagyjából egy sejt emberi ezekben a juhembriókban

– magyarázta Ross.

Bár ez még mindig csak 0,01 százalékot jelent, az arány így is nagyobb, mint a korábbi ember-disznó kimérákban. Azokban az embriókban megközelítőleg minden százezredik sejt volt emberi.

Az efféle kísérletek során a kutatók azért használnak sertéseket és birkákat, mert ezen állatok szerveinek mérete hasonlít az emberekére. Ahhoz, hogy a szakértők megfelelő szerveket növeszthessenek az élőlényekre, sejtjeik legalább 1 százalékának kéne emberinek lennie.

Nem meglepő módon az új tesztet sok kritika érte – van, aki attól tart, hogy az ilyen eljárásokkal túlzottan emberi állatok születhetnek. A csapat azonban kiemelte, képesek úgy szabályozni az élőlényekben található emberi sejteket, hogy azok csak a szervnövesztést segítsék.

Több olyan tanulmányt is publikáltuk, melyek azt mutatják, hogy képesek vagyunk ezt a területet célozni, így elkerülhetjük, hogy az emberi sejtek emberi aggyá vagy nemi mirigyekké differenciálódjanak

– mondta Hiro Nakauchi, a Stanford Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

A kutatóknak még rengeteg munkára lesz szükségük ahhoz, hogy az állatokat emberek számára is hasznosítható donorokká alakíthassák. A szakértők azt tervezik, hogy engedélyt kérnek olyan kísérlet elvégzésére is, melyekben az embriókat 28 napnál tovább hagyhatják fejlődni.

(Via: IFLScience, kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik