Tudomány

Az egész világot meghódítja egy mutáns rákfaj

24.hu
24.hu

2018. 02. 13. 12:34

Egy új tanulmány szerint egy édesvízi rákfaj, a márványrák kifejezetten gyorsan szaporodik, és a világ számos ökoszisztémájában megjelent. A faj egyetlen nősténytől származik, melynek mutációja lehetővé teszi, hogy a populáció hímek nélkül is szaporodjon.
Korábban a témában:

Procambarus virginalis három évtizeddel ezelőtt még nem létezett – számol be a BBC. Az eredeti faj Floridából származik, és nem rendelkezik azzal a további kromoszómakészlettel, amely a mutáns ősanyában megvolt. Az érintett példány genetikailag jelentősen eltért szüleitől, és képes volt hímek nélkül is szaporodni.

Az ettől az egyedtől eredeztethető példányok mára hivatalosan is külön fajt alkotnak, és Európában, az Egyesült Államokban, Japánban és Madagaszkáron is megjelentek.

Wolfgang Stein, az Illinois-i Állami Egyetem munkatársa és az új tanulmány társszerzője szerint egyetlen nőstény elég ahhoz, hogy három hónap alatt 200-300 példányosra nőjön a populáció. A kutató kollégáival három kontinensen elemezte az állatkereskedelmet, így összesen 11 rákot tudtak összehasonlítani.

Bár a példányokban mind kimutatható volt a közös ős genetikai nyoma, az egyes élőlények színe eltért. Az amerikai egyedek jóval kékebbek, mint németországi és madagaszkári rokonaik. A jelenség hátterében valószínűleg a környezeti különbségek állnak – ahol a rákok kevesebb fajtársukkal találkoznak, ott páncéljuk elkékül.

Bár az Európai Unióban már tiltják az élőlény árusítását, az Egyesült Államokban pedig felhívták a lakosság figyelmét a faj veszélyeire, a rák Észak-Amerikában továbbra is jelen van a piacon. A faj egyelőre nem bukkant fel a kanadai természetben, az elengedett háziállatok azonban hamar elszaporodhatnak.

Nem lehetetlen, hogy a márványrák alkalmazkodó- é szaporodóképességét vizsgálva a szakértők jobban megérthetik, hogy hogyan fejlődnek a daganatos betegségek, és miként képesek ellenállni a kezeléseknek.

Három évtized elég volt

Procambarus virginalis első egyede egy németországi akváriumban kelt ki az 1990-es években. A mutáns példány leszármazottai hamar terjedni kezdtek az állatkereskedelem miatt, a tulajdonosok viszont idővel rájöttek, hogy a faj túl gyorsan szaporodik.

A nem kívánt rákokat az emberek tavakba engedték, a faj pedig pillanatok alatt meghódította Európát.

Madagaszkárra olcsó húsa miatt telepítették be az élőlényt, amely mára az őshonos rákokat fenyegeti.

Hirtelen szaporodása miatt az Európai Unió és két amerikai állam már tiltja az állat értékesítését, vásárlását és tartását is.

(Kiemelt kép: Frank Lyko, DKFZ)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.