Tudomány
African elephant (Loxodonta africana) and calf walking, Masai Mara N.R, Kenya

Hongkong is nemet mond az elefántcsont-kereskedelemre

24.hu
24.hu

2018. 02. 01. 09:18

A hongkongi kormány szerdán jelentette be, hogy véget vet a hazai elefántcsont-kereskedelemnek. A közelmúltban a világ legnagyobb elefántcsont-piaca, Kína hozott hasonló döntést.
Korábban a témában:

A veszélyeztetett állatok és növények védelméről szóló törvény 2017-es módosítása egy korábbi, 2016-os tervet vesz alapul, mellyel fokozatosan akarják felszámolni a kereskedelmet.

Az IFLScience szerint az új törvény három lépésben fog megvalósulni. Először a kormány be fogja tiltani az elefánttrófeák behozatalát, illetve reexportját. Ezután azok az elefántcsontok következnek, melyek az 1976-os nemzetközi egyezmény előtt kerültek Hongkongba. Ezekre a trófeákra szigorúbb engedélyezési szabályokat vezetnek majd be.

Végül 2021. december 31-én teljesen lezárják a belföldi kereskedelmet.

A törvény alól kivételt jelentenek a tudományos, oktatási, bűnüldözési, személyes és háztartási felhasználásra beszerzett tárgyak. A törvény növelni fogja a bűncselekményekért kiszabható maximális bírságot és börtönbüntetést.

Az elefántcsont-kereskedelem hívei szerint a kormánynak valamilyen módon kompenzálnia kell az érdekelteket, a döntés támogatói azonban úgy vélik, ez az egyetlen megoldás az orvvadászattal szemben. Sőt, néhányan azt gondolják, a törvényt jóval hamarabb kellene végrehajtani, 2021-ig ugyanis a csempészek könnyedén elszállíthatják az országból a trófeákat.

Tavaly egy alkalommal 7,2 tonna elefántcsontot koboztak el a hatóságok Hongkongban – ez volt az utóbbi 30 év legnagyobb fogása.

A nemzetközi elefántcsont-kereskedelmet 1990 óta, a Washingtoni egyezmény megkötése óta tiltják. A megállapodás ugyanakkor nem szabályozta az országok belföldi kereskedelmét, éppen ezért azóta is rengeteg állatot ölnek meg értékes trófeájukért.

Bár az ENSZ 2016-ban lépéseket tett a tagországok belföldi kereskedelmének megszüntetéséért, több állam, így például Hongkong, nem tett eleget az előírásnak.

A hongkongi kormány új döntésével Japán válik az elefántcsont legnagyobb nyílt piacává. A legjelentősebb illegális exportőr meglepő módon az Egyesült Királyság.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.