Tudomány
African elephant (Loxodonta africana) and calf walking, Masai Mara N.R, Kenya

Hongkong is nemet mond az elefántcsont-kereskedelemre

24.hu
24.hu

2018. 02. 01. 09:18

A hongkongi kormány szerdán jelentette be, hogy véget vet a hazai elefántcsont-kereskedelemnek. A közelmúltban a világ legnagyobb elefántcsont-piaca, Kína hozott hasonló döntést.
Korábban a témában:

A veszélyeztetett állatok és növények védelméről szóló törvény 2017-es módosítása egy korábbi, 2016-os tervet vesz alapul, mellyel fokozatosan akarják felszámolni a kereskedelmet.

Az IFLScience szerint az új törvény három lépésben fog megvalósulni. Először a kormány be fogja tiltani az elefánttrófeák behozatalát, illetve reexportját. Ezután azok az elefántcsontok következnek, melyek az 1976-os nemzetközi egyezmény előtt kerültek Hongkongba. Ezekre a trófeákra szigorúbb engedélyezési szabályokat vezetnek majd be.

Végül 2021. december 31-én teljesen lezárják a belföldi kereskedelmet.

A törvény alól kivételt jelentenek a tudományos, oktatási, bűnüldözési, személyes és háztartási felhasználásra beszerzett tárgyak. A törvény növelni fogja a bűncselekményekért kiszabható maximális bírságot és börtönbüntetést.

Az elefántcsont-kereskedelem hívei szerint a kormánynak valamilyen módon kompenzálnia kell az érdekelteket, a döntés támogatói azonban úgy vélik, ez az egyetlen megoldás az orvvadászattal szemben. Sőt, néhányan azt gondolják, a törvényt jóval hamarabb kellene végrehajtani, 2021-ig ugyanis a csempészek könnyedén elszállíthatják az országból a trófeákat.

Tavaly egy alkalommal 7,2 tonna elefántcsontot koboztak el a hatóságok Hongkongban – ez volt az utóbbi 30 év legnagyobb fogása.

A nemzetközi elefántcsont-kereskedelmet 1990 óta, a Washingtoni egyezmény megkötése óta tiltják. A megállapodás ugyanakkor nem szabályozta az országok belföldi kereskedelmét, éppen ezért azóta is rengeteg állatot ölnek meg értékes trófeájukért.

Bár az ENSZ 2016-ban lépéseket tett a tagországok belföldi kereskedelmének megszüntetéséért, több állam, így például Hongkong, nem tett eleget az előírásnak.

A hongkongi kormány új döntésével Japán válik az elefántcsont legnagyobb nyílt piacává. A legjelentősebb illegális exportőr meglepő módon az Egyesült Királyság.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.