Tudomány
African elephant (Loxodonta africana) and calf walking, Masai Mara N.R, Kenya

Hongkong is nemet mond az elefántcsont-kereskedelemre

24.hu
24.hu

2018. 02. 01. 09:18

A hongkongi kormány szerdán jelentette be, hogy véget vet a hazai elefántcsont-kereskedelemnek. A közelmúltban a világ legnagyobb elefántcsont-piaca, Kína hozott hasonló döntést.
Korábban a témában:

A veszélyeztetett állatok és növények védelméről szóló törvény 2017-es módosítása egy korábbi, 2016-os tervet vesz alapul, mellyel fokozatosan akarják felszámolni a kereskedelmet.

Az IFLScience szerint az új törvény három lépésben fog megvalósulni. Először a kormány be fogja tiltani az elefánttrófeák behozatalát, illetve reexportját. Ezután azok az elefántcsontok következnek, melyek az 1976-os nemzetközi egyezmény előtt kerültek Hongkongba. Ezekre a trófeákra szigorúbb engedélyezési szabályokat vezetnek majd be.

Végül 2021. december 31-én teljesen lezárják a belföldi kereskedelmet.

A törvény alól kivételt jelentenek a tudományos, oktatási, bűnüldözési, személyes és háztartási felhasználásra beszerzett tárgyak. A törvény növelni fogja a bűncselekményekért kiszabható maximális bírságot és börtönbüntetést.

Az elefántcsont-kereskedelem hívei szerint a kormánynak valamilyen módon kompenzálnia kell az érdekelteket, a döntés támogatói azonban úgy vélik, ez az egyetlen megoldás az orvvadászattal szemben. Sőt, néhányan azt gondolják, a törvényt jóval hamarabb kellene végrehajtani, 2021-ig ugyanis a csempészek könnyedén elszállíthatják az országból a trófeákat.

Tavaly egy alkalommal 7,2 tonna elefántcsontot koboztak el a hatóságok Hongkongban – ez volt az utóbbi 30 év legnagyobb fogása.

A nemzetközi elefántcsont-kereskedelmet 1990 óta, a Washingtoni egyezmény megkötése óta tiltják. A megállapodás ugyanakkor nem szabályozta az országok belföldi kereskedelmét, éppen ezért azóta is rengeteg állatot ölnek meg értékes trófeájukért.

Bár az ENSZ 2016-ban lépéseket tett a tagországok belföldi kereskedelmének megszüntetéséért, több állam, így például Hongkong, nem tett eleget az előírásnak.

A hongkongi kormány új döntésével Japán válik az elefántcsont legnagyobb nyílt piacává. A legjelentősebb illegális exportőr meglepő módon az Egyesült Királyság.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Győr, 2017. szeptember 8.
A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Öngyilkos akciót hirdetett a Tesco?

Kommentek

WASHINGTON, DC - AUGUST 01: (AFP OUT) U.S. President Donald Trump listens during a meeting with inner city pastors in the Cabinet Room of the White House on August 1, 2018 in Washington, DC. (Photo by Oliver Contreras - Pool/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.