Tudomány

Valentin-nap: ma véget ér a szerelem

Lehet róla a legkülönfélébbeket gondolni, de a Valentin-nap ma már a magyar valóság. És nem is annyira gyökér nélküli, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, csakhogy itthon nem egyetlen nap, hanem az egész farsang a szerelemről szót. És a csúfolkodásról.

Felvirradt február 14., Szent Valentin napja, a szerelmesek ünnepe ma már világszerte. Mindenkinek szíve joga eldönteni mit és hogyan ünnepel, de mindenképp meg kell jegyezni: a XX. század második felét megelőzően az angolszász országokat leszámítva vagy mást jelentett, vagy ugyanolyan szürke hétköznap volt, mint a többi.

A III. századból két Valentinus nevű vértanút is ismerünk. Nem tudjuk, melyikük a mai Valentin, az is elképzelhető, a két személy összemosásából született. Az utókor tette meg a szerelmesek – és ha már itt tartunk az epilepsziások – védőszentjévé, és később terjedtek életének azon nem bizonyítható momentumai is, amelyek Valentint, vagyis Bálintot a szerelmes párokhoz kötik.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Mert a madarak is

Ilyen például, hogy a szerelmes pároknak saját kertjéből származó virággal kedveskedett, titokban eskette azon ifjakat, akiket a fiú katonai szolgálata miatt az állam még tiltott ettől, illetve Szent Valentin volt az első, aki összeadott egy keresztény és egy pogány fiatalt.

Miért épp őt kötötte össze az utókor a szerelemmel? Az ókorban február közepe a szerelemmel és a termékenységgel állt összefüggésben nem véletlenül, hiszen ekkortól már a tavaszt, a természet újjászületését várták. Mivel Bálint ünnepét az V. század végén február 14-ére jelölték ki, adta magát, hogy az egyház e szent révén vonja magához az ünnepet.

Egy másik elmélet szerint a Valentin nevet sokan összetévesztették a szerelem jelentésű normann-francia galantin szóval, így vált Bálint a szerelmesek védőszentjévé.

De csak a XIV. században, és az összefüggés felállításához szükség volt arra az angol és francia területeken elterjedt hitre, miszerint a madarak e napon választanak párt maguknak, illetve a természet megtermékenyülése, megújulása is február 14-én történik.

Fotó: Thinkstock

Bálint a termékenység Magyarországon

Valentin, mint a romantikus szerelem napja Magyarországon csak a rendszerváltás után terjedt el, és lehet szidni, átkozni mai formáját, de mégsem annyira gyökértelen idehaza, mint gondolnánk.

Bálint napja a magyar néphagyományban a termékenységgel függött össze, de ha azt vesszük, hogy elődeink szerint is ezen a napon választottak párt a verebek, még a szerelmi szálat is felfedezhetjük. A hangsúly viszont a termékenységen volt, kotlóst ültettek például, hogy sok tojás legyen; vagy fát, ami ekkor biztosan megeredt

– mondja a 24.hu-nak Koltay Erika néprajzkutató, múzeumpedagógus, a Magyar Néprajzi Múzeum munkatársa.

Népi kultúránk nem ismer olyat, hogy „szerelmesek napja”, megvolt viszont az eljegyzések, lakodalmak időszaka, jellemzően éppen a februári, változó hosszúságú farsang ideje. Érdemes az elején kezdeni.

Fotó: Thinkstock

Ilyenkor van idő a szerelemre

A paraszti társadalom életét a szigorú egyházi ünnepek és a még szigorúbb munka szorította keretek közé, a fennmaradó „szabadidő” beosztásánál pedig a praktikum vezette eleinket. Advent első napjával kezdődött, január 6-áig, vízkeresztig tartott a karácsony ünnepkör, ami a befelé fordulásról, bűnbánatról, lelkiségről szólt. Az adventi böjtös időszakban tilos volt a mulatozás, hangoskodás, a lagzi.

A húsvét előtti 40 napos böjt hamvazószerdán kezdődik, ami a mozgó ünnepből visszaszámolva, évről évre változó dátummal február 4. és március 10. közé esik – ez sem a vigasság ideje. Utána pedig már dologidő van, a természet ritmusához alkalmazkodó munkák ősz derekán, a szüreti mulatságokkal értek véget.

Ebből már látszik is, egyedül a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó egy-két hónap, illetve a szürettől adventig tartó hetek adtak lehetőséget az élet ünneplésére, öncélú mulatságokra úgy, hogy az egyház törvényeit sem hágták át.

Főleg a farsang volt a szerelem, pontosabban az eljegyzések és lakodalmak ideje, de sokkal inkább a profán világ felszabadult szabályrendszere szerint, nem pedig vallási gyökerekkel, mint az angolszász Valentin-nap

– jegyzi meg a szakember.

A rossz hír: idén hamvazószerda február 14-ére esik, azaz ma zárul hagyomány szerint a „szerelem időszaka”.

Piros esernyőt tartanak a Valentin-napi flashmob résztvevői Budapesten a Március 15. téren 2014. február 14-én
Fotó: Kovács Attila / MTI

A szerelem a legszegényebbek kiváltsága

Annak idején mai szemmel nézve minden nagyon gyorsan történt. Az eladósorba került lányoknak és legényeknek számos helyszín adatott az ismerkedésre egész évben, és ha megérezték azt a bizonyos bizsergést, cselekedtek is. Máskülönben a lányt hamar szájára vette a falu, mit bolondítja a legényeket, micsoda rosszéletű lehet – márpedig a hajadon legfőbb értéke és kincse tisztessége volt.

Szerelemből jellemzően a legszegényebbek választottak párt, ahol már valami vagyon is kockán forgott, ott a szülők erősen beleszóltak a párválasztásba. Persze anyagi alapon, mondván: majd megszereted az embert is.

A bimbódzó szerelem farsang idején tetőzött eljegyzéssel, majd utána egy-két héten belül esküvővel és lakodalommal. Az eljegyzés egész a modern korig gyűrű nélkül történt, a pár két tagja jegyajándékot készített egymásnak.

A legény például díszes mángorlóval kedveskedett, amelyen gyakori díszítő elem volt a nőt jelképező tulipán és a férfire utaló szív forma. A lány is maga készítette az ajándékot, ami lehetett akár egy szépen hímzett jegykendő.

Fotó: Thinkstock

Kicsúfolták, megalázták

Az idő már csak azért is sürgetett, mert ha az arra érett fiatal farsang végéig nem ment férjhez vagy talált feleséget, a közösség csúnyán kigúnyolta. Ma már azt mondhatnánk kegyetlenül, és ezzel nyilván a rituálék alanyai is egyetértettek volna, mégis teljesen bevett szokás volt.

A szokások koronként és területenként változtak, de általánosságban legények csoportja kolompolva, sípolva, nagy zajt csapva farsang utolsó napjain felkereste a vénlányok, vénlegények házát, miközben ilyeneket rikoltoztak:

Elmúlt farsang, itt hagyott, a lányoknak bút hagyott.

Húshagyó, húshagyó, engemet itthagyó!

Elterjedt volt, hogy fatuskóval felszántották a vénlány kertjét, és/vagy a hasábot a kapura kötözték. A tuskóhúzás is a csúfolódás része lehetett, a vénlánynak a nyakába kötött tuskót kellett bizonyos távolságra elhúznia. Máshol ilyenkor is divatban volt a szűzgulyahajtás: ez pont azt jelentette, amit elsőre gondolunk:

A legények kiáltoztak: „Kinek van eladó lánya – hajtsa ki a szűzgulyára!” Erre az érintett leányoknak ki kellett jönniük a házukból s ostorpattogtatással hajtották őket végig a falun.

Valentin-nap ide vagy oda, a szerelmesek időszaka bizony Magyarországon is adott volt, és pórul járt, aki nem használta ki.

Kiemelt képünk: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik