Tudomány
Close up pouring purified fresh drink water from the bottle on table in living room

Emberek millióin segíthet egy új sótalanító módszer

24.hu
24.hu

2018. 02. 14. 10:21

Kutatók egy csoportja fém-szerves szerkezetek (MOF-ok) felhasználásával olyan hártyákat hozott létre, amelyek nemcsak a sótalanításban, de az iparban is hasznosak lehetnek.
Korábban a témában:

A MOF-okkal az utóbbi időkben egyre több szakértő foglalkozik, a parányi, szivacsszerű szerkezetek belső felülete ugyanis kivételesen nagy. A struktúrák felhasználhatóak arra, hogy kiszűrjenek és tároljanak bizonyos molekulákat és ionokat. Megfelelő technikával ráadásul a kívánt méretre alakíthatóak a MOF-okban található apró lyukak.

Bár a struktúrákban rejlő lehetőségek egy ideje ismertek, a kívánt anyagok előállatása nem könnyű. A Science Advances folyóiratban ismertetett új tanulmány szerint azonban most sikerült áttörést elérni – számol be az IFLScience. A kutatócsoport két membránt is kifejlesztett, melyekből idővel szűrőberendezéseket lehet majd kialakítani.

A sótalanítás napjainkban többnyire fordított ozmózissal és lepárlással történik. A technikák hátránya, hogy viszonylag költségesek, és sok energiát fogyasztanak.

A szakértők bíznak benne, hogy az új membránok segítségével sokkal fenntarthatóbb módszereket dolgozhatnak ki.

Az új víztisztító eljárások létrehozása kifejezetten fontos napjainkban, a klímaváltozás korában – gondoljunk csak Fokváros esetére. A költséghatékonyabb technikák a jövőben emberek millióin, vagy éppen milliárdjain segíthetnek.

Fokváros: tengervizet inni só nélkül is rossz ötlet
A tengervíz sótalanítása csak időlegesen és helyben gyógyír az ivóvízhiányra, pedig az afrikai nagyváros csak az első a sorban, ahol kiszáradnak a csapok.

A tengervíz a nátrium mellett lítiumot, káliumot és rubídiumot is tartalmaz. Ahhoz, hogy a vizet fogyaszthatóvá alakíthassák, mindegyik elemet ki kell szűrni. A MOF-alapú módszerek a jövőben képesek lehetnek a legkisebb atomokat is befogni.

Anita Hill, a CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) munkatársa és az új tanulmány társszerzője az IFLScience-nek azt mondta, a különböző anyagok kiszűréséhez más-más membránokra lesz szükség, a MOF-okból készített hártyák azonban együtt is olcsóbbak lesznek, mint a hagyományos eszközök.

A szakértő kiemelte, az általuk létrehozott membránok még mindig kevésbé hatékonyak, mint a természetben előforduló hártyák.

A sejtmembránok tökéletes elhelyezkedésű és méretű pórusokat tartalmaznak az ionok átengedésére és szétválasztására

– tette hozzá Hill.

A MOF-okból létrehozott víztisztító berendezések egyébként az ipar számára is előnyösek lehetnek. A hordozható elektromos készülékekben használt lítiumion-akkumulátorok előállítása például elég költséges, az új hártyákkal azonban könnyebbé válhat a lítium-ionok vízből történő kiválasztása.

Hill természetesen kiemelte, hogy a MOF-ok használata még a jövő zenéje. Akár 10-15 év is eltelhet, mire az újgenerációs membránok megjelenhetnek a piacon.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.