Tudomány

Íme a jövő: szinte teljesen kiszáradt Fokváros legnagyobb víztározója

Fokváros történelmi válsággal áll szemben: úgy tűnik, hogy április 12-re már nem fog víz folyni a város csapjaiból. Az űrből készített felvételeken jól látható, hogy négy év alatt miként száradt ki szinte teljesen Fokváros legnagyobb víztározója.

Fokváros ivóvizét hat hatalmas víztározóból nyeri. A tározókban összesen 870 milliárd liter folyadék fér el, az utóbbi években azonban rendszeresen sújtotta szárazság a térséget. Éppen ezért a víztározók telítettsége 26 százalékosra zuhant. A jelek alapján a következő hónapokban további csökkenés várható.

A területet a NASA egyik műholdja, a Landsat-8 is figyeli. Az űreszköz által készített képekből egy megdöbbentő animáció készült.

A felvételen jól átható, hogy miként zsugorodott össze néhány év alatt Fokváros legnagyobb víztározója, a Theewaterskloof-gát.

Jelenleg a teljes tározó mintegy 13 százalékát tölti ki víz – számol be a Verge.

A Theewaterskloof-gát 2014. január 3. és 2018. január 14. között (kép: NASA Earth Observatory)

Az egyre csökkenő vízkészlet miatt a város vezetése arra kérte a lakókat, hogy ne használjanak el naponta 50 liter több vizet (összehasonlításkép: egy átlagos amerikai napi 300-380 vizet fogyaszt). Azon fokvárosiak, akik túllépik a limitet, pénzbüntetést kaphatnak.

A városvezetés azt tervezi, hogy újabb vízforrásokat, például sótalanító üzemeket nyit. Ezen projektek megvalósítása azonban hosszú időt vesz igénybe, így nem valószínű, hogy megakadályozhatják a vízkészlet teljes felélését.

Nem lehetetlen, hogy a klímaváltozás miatt a jövőben egyre több régió jut majd Fokváros sorsára.

2100-ra katasztrófafilmbe illő állapotok lesznek a Földön
A bolygó látványos átalakulás küszöbén áll, a drasztikus változások pedig korábban jelentkezhetnek majd, mint gondolnánk.

Bár a globális felmelegedés jelentősen növeli a szárazságok kialakulásának esélyét, a szakértők szerint Fokváros nem csupán a klímaváltozás miatt került veszélyes helyzetbe. A krízisben nagy szerepe volt annak is, hogy a város vízgazdálkodása nem elég rugalmas, a település szinte teljes egészében az esővízre támaszkodik.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik