Tudomány

Elpusztult Thomas, a biszexuális, poliamór lúd

Thomas, a kivételes wellingtoni lúd 38 éves korában pusztult el.

Thomast, a vak, biszexuális és poliamór ludat nem csupán az új-zélandi Wellington lakói ismerték. A madár már fiatal korában híres lett, amikor még a Waimanu-lagúnánál élt. Thomas elkerülte fajtársait, és egy hím fekete hattyúval, Henryvel kezdett el „barátkozni”. A két madár 18 éven át volt együtt, aztán egy nőstény hattyú, Henrietta is belépett a kapcsolatba.

Bár a két hattyú együtt kezdett el fészkelni, Thomas is a családdal maradt.

Ez igen meglepő, ugyanis mind a hattyúk, mind a ludak alapvetően monogámiában élnek.

Az elkövetkező 12 év során Henry kivette részét Henry és Henrietta fiókáinak gondozásában – a pár összesen 68 tojást költött ki. Ezen időszak alatt a három madár Waimanu egyik legnépszerűbb látványosságává vált.

Henry 2009-ben pusztult el, Henrietta pedig új hímet talált magának. Thomas csak ekkor kezdett el egy nőstény fajtársához közeledni. A párnak több fiókája is kikelt, Thomas helyét viszont később egy másik hím vette át. Thomas utódait az érintett hím kezdte el gondozni.

2013-ban Thomas mindkét szemére megvakult, és a Wellingtoni Madárrehabilitációs Alapítványhoz került. A szervezet múlt héten egy Facebook-bejegyzéseben jelentette be az állat halálát.

It is with a heavy heart, we announce the passing of our beloved blind goose Thomas. :( :'(Thomas, in his almost 40…

Közzétette: Wellington Bird Rehabilitation Trust – 2018. február 5.

Az állatvilágban egyáltalán nem ritka a homo- és biszexualitás. A homoszexualitást eddig 1 500 fajnál sikerült megfigyelni. A szakértők a poliamóriára is ismernek példákat, igaz, a ludak esetében viszonylag ritka ez a viselkedési forma.

A Wellingtoni Madárrehabilitációs Alapítvány szerint Thomast egykori „szerelme”, Henry mellé fogják eltemetni. A hattyú nyughelyét már így is sokan látogatják, valószínűleg ezután még többen keresik majd fel a két madár sírját.

(Via: IFLScience, kiemelt kép: Facebook/Wellington Bird Rehabilitation Trust)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik