Tudomány

Megőrül az internet a petéből kikelő bébipolipért

A Virginiai Akvárium és Tengertudományi Központ felvételén egy különleges pillanat látható: egy bébipolip születése. A videót már közel 2,5 millióan tekintették meg.

A Facebookra feltöltött videón egy parányi karibi szirtipolip (Octopus briareus) kikelése látható. A születés előtt egy parányi rák úszkál a virágszerűen elhelyezked petéknél. Az akvárium szerint a kíváncsi élőlény később a frissen kikelt bébipolip zsákmányává vált.

Az apró polip a petében még halvány, szinte teljesen áttetsző, de amint elhagyja burkát, sejtjei egyből pigmentet termelnek, bőre pedig barnává változik.

Matthew Klepeisz, az akvárium szóvivője szerint a gyors pigmentációt a születéssel járó stressz, vagy az álcázás ösztöne okozza.

Here’s your daily squee! Our octopus laid eggs and we had several hatch! While we are cautiously optimistic, it is common for octopuses to lay over one hundred eggs in its clutch to ensure at least one makes it to adulthood. Thankfully, these little critters are going to receive the best possible chance from our incredible animal care team.

Közzétette: Virginia Aquarium & Marine Science Center – 2018. február 6.

A Virginiai Akvárium és Tengertudományi Központ bejegyzésében azt írja, a természetben a polipok gyakran több mint száz petét raknak egyszerre, így biztosítva, hogy legalább egy utód megélhesse a felnőtt kort.

Az akváriumban élő nőstény eddig 15 egészséges utódot költött ki, igaz, a szakértők szerint a közeljövőben további petéket is rak majd. A mesterséges környezetben természetesen jóval barátságosabbak a körülmények, mint a tengerben, így az akváriumban kikelt példányok többsége egészen biztosan teljesen ki fog fejlődni.

A polipoknál nem ritka, hogy a peterakás után a nőstény nem táplálkozik tovább, és addig vigyáz az utódokra, míg éhen nem pusztul. A Virginiai Akvárium és Tengertudományi Központ azt írja, a videón látható polipocska anyja egyelőre igen aktív. Ennek oka az lehet, hogy még rengeteg petéje van.

A korallok körüli meleg vizekben előforduló karibi szirtipolip megfigyelése nem könnyű feladat, mivel az élőlény bőrszínének és textúrájának megváltoztatásával képes tökéletesen beolvadni a környezetébe. A faj átlagos testtömege 1,5 kilogramm.

(Kiemelt kép: Facebook/ Virginia Aquarium & Marine Science Center)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik