Tudomány

Túl sok területet veszünk el a természettől

Egy új kutatás szerint az emberek már a szárazföld 50-70 százalékán hagyták ott nyomukat. Fajunk ezzel jelentősen befolyásolja az emlősök mozgását.

A Science folyóiratban ismertetett tanulmány szerint azok az emlősök, melyek az emberek által átalakított területeken élnek, jóval kevesebbet mozognak, mint az egyéb régiókban élő társaik- számol be a Science Daily. A jelenség globálisan megfigyelhető.

Minden organizmusnak helyre van szüksége

– mondta Bruce Patterson, a tanulmány társszerzője és a Field Múzeum munkatársa. Ha az állatok élőhelye jelentősen összezsugorodik, az megnehezítheti a táplálkozást, a párzást és az ökológiai szerep kiteljesedését.

A vizsgálatban több mint 100 kutató elemezte 57 emlősfaj mozgását. Patterson például 2002-2009 között tanulmányozott három oroszlánt a kenyai Tsavo érintetlen vadonjában. Az adott periódusban a ragadozók egy 1 400 négyzetkilométeres területet jártak be.

Amikor csökken az elérhető táplálék mennyisége, az állatok gyakran kerekednek fel új forrásokat keresve. A kutatás azonban azt mutatja, hogy az átalakított környezetekben az élőlények ritkábban indulnak el. Bizonyos kisebb fajok számára ez nem jelent problémát, de a nagyobb élőlények, például az oroszlánok egyszerűen nem képesek elboldogulni az emberek által uralt régiókban.

Kép: Thinkstock

Egy faj mozgása nemcsak az adott élőlény, hanem az egész ökológia számára fontos. Bizonyos denevérfajok például elengedhetetlen szerepet játszanak a növények beporzásában, a növényevő emlősök vándorlása pedig a ragadozók életét is befolyásolja.

Az új tanulmány szerint az élőhely csökkenése és feldarabolódása földrajzi helytől, testmérettől és a táplálékláncban való elhelyezkedéstől függetlenül hat az emlősökre.

Patterson szerint a következő cél az, hogy felderítsék, mely térségek a legveszélyeztetettebbek.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik