Tudomány

Nem sikerült tökéletesen a Falcon Heavy tesztje

Bár a Falcon Heavy külső rakétatestei sikeresen landoltak, a középsőnek nem sikerült leszállnia az óceánon várakozó drónhajóra.

A középső rakétatest elvesztéséről The Verge számol be, később pedig a SpaceX is elismerte a hibát. A belső mag három landolómeghajtójából csak kettőt tudott begyújtani, így közel 500 kilométer per órás sebességgel csapódott az óceánba a célplatformtól mintegy 90 méterre.

Elon Musk szerint a baleset után a drónhajót meg kellett tisztítani a törmelékektől, illetve két meghajtóját is el kellett távolítani.

A Falcon Heavy tesztrepülése ezt leszámítva sikeres volt.

A rakéta magyar idő szerint február 6-án este indult a NASA Kennedy Űrközpontról. Nagyjából 2,5 perccel a felbocsátás után a két külső rakétatest levált, majd néhány másodperc különbséggel leszálltak a Cape Canaveral-i landolózónákban.

Fellőtték a rakéták rakétáját, a Falcon Heavy-t
Elon Musk ismét megcsinálta, a SpaceX útnak indította a legerősebb használatban lévő űreszközt.

Megközelítőleg 3 perccel az indítást követően a középső mag is levált a második fokozatról, amelyen egy Tesla Roadster utazott. Ennek a rakétának a tervek szerint egy drónhajón kellett volna leszállnia, a landolás előtt azonban megszakadt az élő közvetítés. Nem sokkal később a SpaceX egyik munkatársa bejelentette, hogy elvesztették a középső magot.

A rakéta második fokozata a jelek alapján megfelelően működött, és Nap körül pályára állította rakományát.

(Kiemelt kép: SpaceX)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik