Tech

A YouTube-ot is letarolta a rakéták rakétája, a Falcon Heavy

Több mint 2,3 millió ember követte egyszerre élőben YouTube-on keresztül az utóbbi évek egyik legjelentősebb űrtörténelmi pillanatát, a Falcon Heavy rakéta kilövését. A videomegosztó történetében így ez a második olyan élő közvetítés, ami a legtöbb nézőt ültette le egyszerre kijelzők és monitorok elé, az első helyen továbbra is a 2012-es Red Bull Stratos világrekord kísérlet áll, amit nyolc millióan követtek izgulva.

Az élő közvetítésen 13 órával később már 10 577 006 megtekintés volt, de érdemes megjegyezni, hogy ez az eddigi összes nézőt jelenti, míg a 2,3 milliós szám jelentősége az egyidejűség.

A SpaceX magyar idő szerint kedden este sikeresen útnak indította a Falcon Heavy névre keresztelt gigarakétáját a floridai Kennedy Űrközpontból. A Falcon Heavy három gyorsító rakéta összesen 27 hajtóművének segítségével emelkedett a magasba.

A majdnem 70 méter magas űreszköz, ha beválik, a jövőben képes lesz majd 70 tonna hasznos terhet Föld körüli pályára állítani. Csak összehasonlításként, ennyi a súlya például öt londoni emeletes busznak. A teljesítmény közel a duplája a második legerősebb rakétának, a Delta IV Heavy típusnak, ráadásul harmadannyiba is került.

A Falcon Heavy jelen pillanatban a legerősebb használatban lévő űreszköz, a múltban is csak a Holdra szálláshoz használt Saturn V típus múlt felül, amit az 1970-es években vonultattak vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik