Tudomány

Turistáknak szervezne űrsétákat egy orosz cég

Az Energija 2019-től biztosítana űrsétákat a Nemzetközi Űrállomásnál. Az orosz űrvállalat azt is tervezi, hogy egy rendkívül kényelmes lakómodult is telepít az állomásra.

Eddig mindössze hét ember akadt, aki hajlandó volt azért fizetni, hogy turistaként az űrbe vigyék. Az utolsó ilyen személy a kanadai vállalkozó Guy Laliberté volt, aki 2009 őszén járt a Szojuz TMA-16 fedélzetén.

Most úgy tűnik, hogy Oroszország fellendítené az űrturizmust – számol be az IFLScience. Az Energija nevű cég ugyanis azt tervezi, hogy 2019-től a szokásos 10 napos űrutak mellé űrsétákat is biztosítani fog.

Egy-egy űrtúra 100 millió amerikai dollárba (mintegy 24 milliárd forintba) kerül majd.

Vlagyimir Szolntszev, a vállalat vezetője szerint a piackutatások azt igazolják, hogy a gazdagok készen állnak arra, hogy fizessenek egy ilyen kalandért.

A különböző orosz űrszervezetek az utóbbi időben egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az űrturizmus iránt. Az Energija például tavaly bejelentette, hogy 2022-től utazásokat fog szervezni a Holdhoz, 2050-re pedig egy saját bázist is kialakít az égitesten.

A Roszkoszmosz 2020-ra tervez egy rövid turistautat a Holdhoz – egy-egy jegy 120 millió dollárba, azaz mintegy 30 milliárd forintba fog kerülni. Nem csoda, hogy az űrügynökség nyitni akar az újabb bevételi források felé, hiszen a jelek alapján komoly anyagi problémákkal küzd.

Szolntszev arról is beszélt, hogy az Energija 2019-ben egy új tudományos és energetikai modult is telepíthet az űrállomásra. A NEM-2-höz két mosdó és kifejezetten kényelmes kabinok tartoznak majd. A modulban a tervek szerint hat ember fog elférni.

Alapvetően kényelmes lesz, amennyire az űrben ez lehetséges

– mondta Szolntszev.

A fentieken kívül meglehetősen keveset tudni a NEM-2-ről. Mivel újabb hat emberrel megduplázódna a Nemzetközi Űrállomás csapatának létszáma, valószínűleg további átalakításokra is szükség lenne az állomáson. Egyelőre azt sem tudni, hogy elkezdődött-e már egyáltalán a modul építése.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik