Tudomány
Elements of this image furnished by NASA

Turistáknak szervezne űrsétákat egy orosz cég

24.hu
24.hu

2018. 02. 02. 15:27

Az Energija 2019-től biztosítana űrsétákat a Nemzetközi Űrállomásnál. Az orosz űrvállalat azt is tervezi, hogy egy rendkívül kényelmes lakómodult is telepít az állomásra.
Korábban a témában:

Eddig mindössze hét ember akadt, aki hajlandó volt azért fizetni, hogy turistaként az űrbe vigyék. Az utolsó ilyen személy a kanadai vállalkozó Guy Laliberté volt, aki 2009 őszén járt a Szojuz TMA-16 fedélzetén.

Most úgy tűnik, hogy Oroszország fellendítené az űrturizmust – számol be az IFLScience. Az Energija nevű cég ugyanis azt tervezi, hogy 2019-től a szokásos 10 napos űrutak mellé űrsétákat is biztosítani fog.

Egy-egy űrtúra 100 millió amerikai dollárba (mintegy 24 milliárd forintba) kerül majd.

Vlagyimir Szolntszev, a vállalat vezetője szerint a piackutatások azt igazolják, hogy a gazdagok készen állnak arra, hogy fizessenek egy ilyen kalandért.

A különböző orosz űrszervezetek az utóbbi időben egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az űrturizmus iránt. Az Energija például tavaly bejelentette, hogy 2022-től utazásokat fog szervezni a Holdhoz, 2050-re pedig egy saját bázist is kialakít az égitesten.

A Roszkoszmosz 2020-ra tervez egy rövid turistautat a Holdhoz – egy-egy jegy 120 millió dollárba, azaz mintegy 30 milliárd forintba fog kerülni. Nem csoda, hogy az űrügynökség nyitni akar az újabb bevételi források felé, hiszen a jelek alapján komoly anyagi problémákkal küzd.

Szolntszev arról is beszélt, hogy az Energija 2019-ben egy új tudományos és energetikai modult is telepíthet az űrállomásra. A NEM-2-höz két mosdó és kifejezetten kényelmes kabinok tartoznak majd. A modulban a tervek szerint hat ember fog elférni.

Alapvetően kényelmes lesz, amennyire az űrben ez lehetséges

– mondta Szolntszev.

A fentieken kívül meglehetősen keveset tudni a NEM-2-ről. Mivel újabb hat emberrel megduplázódna a Nemzetközi Űrállomás csapatának létszáma, valószínűleg további átalakításokra is szükség lenne az állomáson. Egyelőre azt sem tudni, hogy elkezdődött-e már egyáltalán a modul építése.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.