Nagyvilág

Jövőre már bárki befizethet egy űrkirándulásra

Végső fázisához érkezett Oroszország első többször használható, szuborbitális űreszközének fejlesztése – írja a Pravda angol nyelvű kiadása. A repülők, amiket kifejezetten az űrturizmus beindítására terveztek, 2019-2020-ban teszik meg majd első tesztútjaikat.

Pavel Puskin, a történelem első civil űrutazásait szervező cég, a KozmoKrusz vezérigazgatója azt mondja, a jegyeket 2018-tól kezdik majd árulni, nagyjából 200 – 250 ezer dolláros (58 – 72 millió forintos) áron, de az összeg még változhat.

Az űrturistajáratok Oroszországból startolnak, és hasonló utat járnak majd be, mint 1961-ben Jurij Gagarin, és a Vosztok. A jelentkezőknek amellett, hogy kifizetik az utazás árát, részt kell venniük egy háromnapos kiképzésen és orvosi vizsgálatokon. Az egyszerre hat utas befogadására alkalmas hajó mintegy 15 percet tölt majd a világűrben, és nagyjából 5 – 6 percet a súlytalanság állapotában.

Tavaly a Roszkozmosz bejelentette, hogy holdutazást terveznek egy csapat űrturista számára. Egy jegy nagyjából 120 millió dollárba (35 milliárd forintba) fog kerülni. Az oroszok 2020-ra terveznek egy rövid holdutazást egy felújított Szojuz űrhajóval.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik