Tudomány

Amatőr hiba miatt vesztettek el egy műholdat az oroszok

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) elismerte, hogy emberi mulasztás miatt veszett el tavaly novemberben egy megközelítőleg 11,8 milliárd forintból létrehozott műhold. A szakértők ugyanis rossz indítási koordinátákat adtak meg a műholdat szállító rakétának.

Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes múlt héten ismerte el, hogy a Meteor-M időjárási műholdat úgy programozták, mintha a Kazahsztán területén található bajkonuri koszmodromról indult volna – számol be a ScienceAlert.

Az űrrepülőtér fontos szerepet töltött be a szovjet űrprogramok sikereiben, az 1950-es évektől kezdődően rengeteg űreszközt indítottak innen. A Roszkoszmosz a rendszerváltás óta is gyakran használja a kazahsztáni létesítményt, igaz, nem ez az egyetlen űrrepülőtér a volt Szovjetunió területén.

Ott van például a jóval modernebb Vosztocsnij koszmodrom, amely Kelet-Oroszországban, az Amuri területen fekszik. Az űrrepülőteret 2011-ben kezdték el építeni, a létesítmény pedig olyannyira új, hogy a Meteor-M 2-1 2017. november 28-i felbocsátását megelőzően csupán egyetlen rakétát indítottak el róla.

A műholdat 18 kisebb űreszközzel együtt bocsátották fel egy Szojuz-2 rakétán. Eleinte minden a tervnek megfelelően alakult, a Meteor-M leválásánál azonban hibát észleltek: az irányítás képtelen volt felvenni a kapcsolatot a műholddal. Mivel a szerkezet 5 éven át gyűjtötte volna az időjárási adatokat, elvesztésével súlyos veszteség érte az orosz tudományos világot.

Az orosz média ekkor arra gyanakodott, hogy a rakéta utolsó fokozatával adódtak problémák, a Roszkoszmosz nyomozása azonban egészen mást mutatott.

A vizsgálat alapján egy meglehetősen amatőr emberi hiba miatt vesztették el a műholdat.

Az űrügynökség szerint a rakéta kilövési utasításait programozó szakértők a Vosztocsnij űrrepülőtér helyett a bajkonuri koszmodrom koordinátáit adták meg, a mulasztást pedig egészen a műhold leválásáig nem sikerült érzékelniük.

A Roszkoszmosz az utóbbi időkben több kudarcot is átélt. Májusban a szervezet jelentős költségvetés-csökkentésen esett át, miután kiderült, hogy 470 milliárd forintnak megfelelő összeget pazaroltak el – a pénzt többsége a Vosztocsnij koszmodrom építése közben tűnt el.

Rogozin akkor azt mondta, ilyen szintű erkölcsi hanyatlás mellett nem csoda, hogy ennyire magas a balesetek aránya.

(Kiemelt kép: Roszkoszmosz)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik