Tudomány

A Tisza egykori hosszának kétharmadára rövidült

21 éve minden évben február 2-án tartják meg a vizes élőhelyek világnapját. A WWF most arra hívja fel a figyelmet, hogy hazánkban a folyók és a vizes élőhelyek területei egyre zsugorodnak, a folyamat pedig nem csak a természeti világra jelent veszélyt.

1971. február 2-án írták alá azt a nemzetközi egyezményt az iráni Ramsarban, mellyel a résztvevő országok elkötelezték magukat a vizes élőhelyek védelme mellett. 1997 óta a megállapodás aláírásának évfordulóján ünneplik a vizes élőhelyek világnapját.

A mesterségesen vagy természetesen létrejött nedves területek átmenetet jelentenek a szárazföldi, illetve a folyóvízi és tengeri élőhelyek között. Hazánkban vizes élőhelyeknek számítanak a lápok, a mocsarak, az árterek, a sekély tavak, a holtmedrek és a szikes tavak.

A WWF Magyarország közleménye szerint az utóbbi századokban az emberi tevékenység hatására a vizes élőhelyek 87 százaléka tűnt el, az ezeken a területeken előforduló fajok egyedszáma pedig 81 százalékkal csökkent. A folyamat hazánk két nagy folyóját is érinti.

A Duna korábbi ártereinek 68 százalékát vesztette el, a Tisza pedig egykori hosszának kétharmadára rövidült.

Magyarországon csak a vízfolyások és tavak 12 százalékának megfelelő az ökológiai állapota.

A folyók átalakulása miatt rengeteg fajt tűnt el hazánk területéről. Ilyen élőlény a viza, a sőregtok, a rózsás pelikán, a borzas gödény, a tavi cankó és a kékcsőrű réce.

Rózsás pelikán (kép: Wikimedia Commons/Dick Mudde)

A vizes élőhelyek és a folyók nem csak az élővilág, de a lakosság számára is fontosak.

Amennyiben ezen területek állapota tovább romlik, az az embereket is súlyosan fogja érinteni. Az átalakuló éghajlati viszonyok közt egyre gyakoribbá válhatnak a szárazságok, a csökkenő természetes vízkészletek miatt pedig a lakosság kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik