Tudomány

Veszélyes anyagokkal lehetnek tele a régebbi játékok

Egy új tanulmány szerint sok régebbi műanyag játék nem felel meg a legújabb előírásoknak. Ez alapján érdemes kétszer is meggondolni, hogy odaadjuk-e gyermekeinknek egykori játékainkat.

A Plymouth-i Egyetem munkatársai megközelítőleg 200 műanyag játékot analizáltak, melyeket délnyugat-angliai otthonokból, óvodákból és adományboltokból gyűjtöttek be. A szakértők autókat, vonatokat, építőelemeket, figurákat és kirakókat vizsgáltak. Mindegyik játék elég kicsi ahhoz, hogy egy gyermek könnyedén megrághassa őket.

Az elemzés során a kutatók veszélyes elemeket, antimont, báriumot, brómot, kadmiumot, krómot, ólmot és szelént azonosítottak sok játékban. Ezek az anyagok hosszú időn át kis dózisokban adagolva igen mérgezőek. A szakértők szerint a toxikus elemeket elsősorban a sárga, piros és fekete játékokban mutatták ki.

A szimulált gyomrokban elvégzett kísérletekben sok tárgy az előírtnál magasabb mennyiségű brómot, kadmiumot vagy ólmot bocsátott ki.

Andrew Turner, a csapat vezetője szerint az Egyesült Királyságban ez volt az első szisztematikus analízis, mellyel a használt játékokat vizsgálták. A kutató hozzátette, a használt játékok igen vonzóak lehetnek, hiszen könnyen beszerezhetőek a családtagoktól és barátoktól, illetve az adományboltokból, bolhapiacokról és az internetről.

Amikor a régebbi játékok készültek, még nem szabályozták megfelelően az összetételt. Az újabb előírásoknak köszönhetően a gyártóknak lépniük kellett, hogy újabb termékeik ne tartalmazzanak veszélyes anyagokat.

Turner úgy véli, érdemes a vásárlók figyelmét felhívni, hogy legyenek óvatosak a régebbi játékokkal. Ez különösen fontos feladat, hiszen ezek a tárgyak olcsóságuk, kényelmes beszerezhetőségük és újrahasznosíthatóságuk miatt igen népszerűek napjainkban.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik