Tudomány

Idővel az embert is megfertőzheti a szarvasokat támadó „zombibetegség”

Az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ (CDC) szerint súlyos neurológiai betegség pusztítja a szarvasállományt az Egyesült Államok és Kanada bizonyos területein. A szakértők attól tartanak, hogy a krónikus sorvadásos betegség a kergemarha-kórhoz hasonlóan az emberre is veszélyes lehet.

A CDC szerint a rendellenesség drasztikus fogyást, mozgáskoordinációs problémákat, nyáladzást és jellegzetes arckifejezést vált ki a szarvasoknál. A betegség hatására ráadásul az állatok félelemérzete is megszűnik. A hírekben nem véletlenül hívják zombibetegségnek a súlyos kórt.

A krónikus sorvadásos betegség bizonyos szarvasféléket, így a fehérfarkú szarvast, az öszvérszarvast, a rénszarvast, a jávorszarvast és a vapitit támadja. A rendellenességet 1967-ben fedezték fel Colorado területén, azóta pedig nem fordult elő olyan eset, mely során embert fertőzött volna meg a kór.

Mark Zabel, a Coloradói Állami Egyetem munkatársa szerint a betegséget okozó fertőző fehérjék, a prionok valójában nem terjednek könnyen a fajok között. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek az ágensek ne támadhatnának meg újabb élőlényeket – a kergemarha-kór például fertőzött hús fogyasztásával jutott be az emberek szervezetébe.

Zabel a Live Science-nek azt mondta, joggal feltételezik, hogy a krónikus sorvadásos betegség az emberekre is veszélyt jelenthet.

A szakértő szerint a rendellenesség még mindig fejlődhet, és csak idő kérdése, hogy mikor érik el a prionok az embereket is.

Egy pár hónapja megjelent tanulmány felfedte, hogy a makákók a fertőzött szarvashús fogyasztásával elkaphatják a betegséget. Ez volt az első olyan kísérlet, melynek sikerült kimutatnia, hogy a rendellenesség a főemlősökre is veszélyes. Sőt, laboratóriumi körülmények közt a szakértők már olyan prionokat is létrehoztak, melyek képesek megfertőzni fajunkat. Ez azt jelenti, hogy idővel a természetben is átalakulhat a rendellenesség.

A CDC ezért azt javasolja, hogy azokban a régiókban, ahol pusztít a betegség, a vadászok vizsgáltassák meg a helyi vadállományt. A szervezet arra is felszólította a vadászokat, hogy ne lőjenek ki betegnek tűnő egyedeket. Mivel a kór akár egy évig is tünetmentes maradhat, ez az óvintézkedés sem jelent teljes védelmet.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik