Tudomány

Tudósok bebizonyították: az élet értelme tényleg 42!

Douglas Adamsnek mindvégig igaza volt! Galaxis Útikalauz Stopposoknak című regényében a válasz „az élet, a világmindenség, meg minden” végső kérdésére 42. A könyvben az magyarázza a fura választ, hogy a kérdés nem volt világos. Egy friss kutatás azonban megtalálhatta a kérdést, ami így hangzik: „hány millió proteinmolekula van egyetlen sejtben?”

Tekintve, hogy a sejt minden élő organizmus alapvető egysége, a Torontói Egyetem kutatói keresve sem találhattak volna jobban passzoló számot – pedig nem is a végső kérdést keresték.

A sejtjeinken belül a proteinmolekulák határozzák meg azt, hogy az adott sejt mennyire jól működik, és hogy hogyan kommunikál a többi sejttel. Ráadásul, egy sejt proteomja (azaz a sejten belüli fehérjék összessége) igen változékony, például a környezeti változások és a stressz is hatással van rá.

A biológusok azért szerették volna kideríteni, hogy sejtenként hány fehérjével számolhatunk, mert ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a sejt teljes működését feltárjuk. A vizsgálódást nehezíti, hogy a kutatók eddig különböző módszereket és önkényes mértékegységeket használtak a számon tartásukra.

A kutatás 21 különböző módon mérte meg a proteinek mennyiségét a Saccharomyces cerevisiae egysejtűben, amely a sejtbiológia egyik leggyakrabban használt vizsgálati tárgya. Mivel ennyi különböző adathalmaz állt a rendelkezésükre, a kutatók alig várták, hogy egy átfogó elemzést készíthessenek – de ehhez persze először közös nevezőre kellett hozni a mértékegységeket.

A jelenlegi becslések szerint a S. cerevisiae proteomja 5.858 proteinből áll, ezek pedig a számítások alapján 4.2 x 10^7 – avagy 42 millió molekulából állnak.

Tekintve, hogy számos betegség, ide értve az Alzheimer-kórt is, azért alakul ki, mert nem megfelelő a sejtek fehérjeszáma, az új adat az ilyen irányú kutatásokat is segítheti.

(via ScienceAlert)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik